Постковиден синдром се наблюдава при почти всеки втори, който е

...
Постковиден синдром се наблюдава при почти всеки втори, който е
Коментари Харесай

Финландско проучване: Почти всеки втори, преболедувал COVID-19, развива постковиден синдром

Постковиден синдром се следи при съвсем всеки втори, който е преболедувал новия ковид, сочат данните от финландско изследване, представено от ТАСС.

Заключението на експертна група, назначена през 2021 от Министерството на обществените грижи и опазването на здравето в Хелзинки. Проучването е траяло месеци наред преди резултатите да бъдат показани.

" Дългият COVID-19 се демонстрира при съвсем всеки втори възрастен, преболедувал новия ковид и при едно от петдесет деца. По-често се следи при хора, които са били настанени в болница, само че може да възникне и при пациенти, които са преболедували леко или не са имали никакви признаци ", е заключението на специалистите.

Според Световната здравна организация постковидният синдром може да се появи до три месеца след преболедуването и да продължи най-много два месеца. Сред най-разпространените признаци са отмалялост, затруднено дишане, нарушавания в когнитивните качества и доста други.

Финландските експерти също по този начин са открили, че иРНК имунизациите против COVID-19 понижават риска от развиването на постковиден синдром при преболедувалите и интензивността на признаците му. Екипът ще продължи да учи дългия коронавирус до края на годината.

Повече от 80% от жителите на Финландия, които са възраст над 12 години, са с сложени две дози от ваксина против новия ковид. Трета доза е инжектирана на към 20%, само че все пак броят на инфектираните се усилва. С разпространяването на разновидността Омикрон управляващите стегнаха редица ограничавания, които преди този момент бяха облекчени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР