Постът е добър начин да бъде пречистено тялото, но в

...
Постът е добър начин да бъде пречистено тялото, но в
Коментари Харесай

Алтернативи на месото и млякото при постещите

Постът е добър метод да бъде пречистено тялото, само че в това време попада и в графата изключително тежък тест за издържливостта на организма.

Преди да се втурнете към сходен жанр детокс, би трябвало да сте изцяло здрави, да не очаквате дете (за жените), да не страдате от анемия или диабет. Запомнете – постът на първо място е нравствен акт, а посредством самоограничение на тялото се поддържа духът.

Едно телесно пречистване без нравствен катарзис би обезсмислил сходно начинание. Най-сериозната заплаха при отричане от неразрешените храни е евентуалният дефицит на белтъчини, есенциални мастни киселини, витамин В12 и на микроелементите желязо и цинк.

Ето няколко положителни хрумвания за това кои са заместителите на месото и млякото по време на пост.

1. Бобови култури

 Алтернативи на месото и млякото при постещите Снимка: North Bay Trading Co

Чрез изключване на месото в организма настава осезателен дефицит на белтъчини (протеини). Бобовите култури са измежду най-пълноценните заместители на месото при хора, които са на пост. Препоръчително е да се редуват другите типове от фамилията на бобовите култури.

2. Зеленолистни зеленчуци

 Алтернативи на месото и млякото при постещите

При изключване от менюто на месо и карантия, набирането на желязо се затруднява. На помощ идват всички типове зеленолистни зеленчуци като спанак, лапад и коприва. Най-удачната композиция на тези храни е да се комбинират с такива, които съдържат витамин С, с цел да бъде усвояването на витамините напълно.

3. Бадемово, соево, оризово мляко

 Алтернативи на месото и млякото при постещите

Основният витамин, който подкрепя вярното действие на организма, е В12. Той може да бъде открит в задоволителни за здравето дози в млякото, месото, рибата и яйцата. Отличен избор за сурогат на кравето мляко са другите синтетични млека – бадемово, соево или оризово.

4. Тиквени семки

 Алтернативи на месото и млякото при постещите

Тиквените семки са измежду най-богатите растителни източници на цинк. Употребени в рационални количества те ще внесат в храната това, което ѝ липсва по време на пост. За многообразие цинк може да бъде открит и в кашуто, черния шоколад и спанака.

5. Ядки и семена

 Алтернативи на месото и млякото при постещите

Става въпрос за неосолени сурови ядки, и то в строго следени количества. Поради тяхната висока калоричност всички ядки е належащо да бъдат прецизно измерени и с тях не трябва да се прекалява.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР