Постъпленията в държавната хазна надминават миналогодишните си нива, но въпреки

...
Постъпленията в държавната хазна надминават миналогодишните си нива, но въпреки
Коментари Харесай

Портфейлът на държавата остава пълен

Постъпленията в държавната хазна надминават миналогодишните си равнища, само че все пак остатъкът в бюджета се свива. Това се вижда от данните за осъществяването на консолидираната фискална стратегия към 31 август 2017-а.

За година данъчните приходи в бюджета са се нараснали с 1.5 милиарда лева и през август са възлизали на 19.402 милиарда лв.. Тази внушителна събираемост обаче не компенсира неналичието на европейски пари по държавните сметки и остатъкът остава под рекордните суми, които бяха достигнати през миналата година. Изразено посредством числа - предходната година ведомството на Владислав Горанов регистрира остатък, надхвърлящ 3.3 милиарда лева, от които 1.403 милиарда лева бяха европари. Днес сумите са надалеч по-скромни - остатъкът възлиза на 2.144 милиарда лева, като едвам 6.7 млн. лева от него образуват европейските средства.

Обяснението на финансистите е, че понижението на постъпленията от помощи се дължи главно на заплащания през 2016 година, свързани с възобновени при започване на 2016 година разноски от Европейската комисия към България, които са осъществени в края на 2015 година. Тогава бе пикът на заплащанията по плановете от предходния програмен интервал (2007-2013 г.). " Поради тази причина общите доходи и помощи по КФП са номинално по-ниски от регистрираните за същия интервал на 2016 година ".

На този декор положителната вест е, че приходите от всички типове налози порастват.

В края на август 2017-а събраните директни налози са 3.555 милиарда лева, или с 8.4% повече спрямо регистрираните преди една година 3.280 милиарда лв.. Тук сериозен резултат оказват нарасналите доходи от налога върху приходите на физическите лица и от корпоративните налози. Очакванията са в идващите няколко месеца събираемостта на тези данъци да се увеличи още по-значително, откакто Националната организация по приходите предприе акция против компаниите заявили, че държат в касите си милиони, с цел да избегнат заплащането на налог.

Приходите от косвени налози също тласкат бюджетния остатък нагоре. Съпоставени с данните към август 2016 година, постъпленията от това перо нарастват с 503.9 млн. лева и доближават 9.642 милиарда лв.. Сумата, събрана от заплатен Данък добавена стойност, възлиза на 6.275 милиарда лева и е с 441 млн. лева по-голяма от постъпленията към август 2016 година.

Ръст е регистриран и в приходите от мита. В края на август те са достигнали 124.5 млн. лева, а са били 116.1 млн. лева през предходната година.

Оказва се, че през осмия месец на годината страната най-сетне е почнала да събира по-сериозни суми от акцизи. От януари до август 2017 година по това перо в бюджета са постъпили от данък 3.217 милиарда лева, до момента в който събраните средства от акцизи за същия интервал на 2016 година възлизаха на 3.164 милиарда лв.. До този миг страната губеше от по-сериозното повишаване на евтините цигари и с по-скромното нарастване на цената на първокласните папироси, което се случи при започване на годината.

Приходите от социално- и здравноосигурителни вноски са се нараснали с близо 700 млн. лв.. Те доближават 5.439 милиарда лв.. Този резултат се дължи на растежа на вноските за Държавното публично обезпечаване, както и на покачването на минималната работна заплата.

Разходите по консолидираната фискална стратегия също вървят нагоре. Към края на август те възлизат на 21.133 милиарда лева, което е нарастване от близо 1.5 милиарда лева на годишна база. По-голямата сума на разноските през първите осем месеца на годината е обвързвана на първо място с нараствания размер на обществените и здравноосигурителните заплащания.

Същото се е случило и с разноските за пенсии - те са увеличени през същия месец, има растеж и на осигурителните вноски за фонд пенсии на военните и на служителите на реда (увеличени с 20 процентни пункта по отношение на 2016 година).

Към края на август страната ни е превела и 607.4 млн. лева в общия бюджет на Евросъюза, излиза наяве от доклада.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР