Посрещането на бебе е невероятно изживяване, но наред с всички

...
Посрещането на бебе е невероятно изживяване, но наред с всички
Коментари Харесай

БГ майки споделят: Първи тревоги с бебето и как да ги преодолеем

Посрещането на бебе е необикновено преживяване, само че наред с всички позитиви и трепети, идват паники и въпроси от сорта на " Ще се оправя ли? " Посетихте всички курсове за бременни, изчетохте всички книги за новородени и внезапно се озовавате вкъщи с мъничето и се питате: А в този момент какво?

Не се безпокойте! Не се разочаровайте от себе си. Всички ние, майки и бащи, изпитваме смесени усеща, подправени със солидна доза подозрения. Точно за това си приказваме в новия епизод на " Ох, на мама! Podcast " - две майки на по две деца (и то с дребна разлика във възрастта) - основният редактор на Ohnamama.bg Наталия Такова-Мазгарева и Деляна Славова споделят страстите си към появяването на новите членове на фамилията и дружно даваме практични препоръки по какъв начин да действаме по " наболели въпроси ":

Почистване и грижа за пъпа на вашето бебе

Много майки се тормозим от първата „ среща “ с пъпчето на бебето. Ето няколко потребни препоръки в елементарни стъпки:
Измивайте ръцете си постоянно, преди да докосвате пънчето. Избягвайте да го докосвате, когато е допустимо.Използвайте единствено вода или физиологичен разтвор, с цел да поддържате зоната на пъпа на бебето си чиста, в случай че върху региона не попадне урина или изпражнение.Уверете се, че не мокрите пънчето при къпане.Освен това, пънчето ще изсъхне и заздравее доста по-бързо, в случай че го излагате на въздух повече.Опитайте се да не го покривате с пелената. Сгънете пелените надолу и надалеч от пънчето, в случай че можете.Никога не се опитвайте да издърпате пънчето, даже в случай че наподобява, че е готово да падне.След като пънчето на пъпната шнур падне, поддържайте региона чиста и суха, до момента в който зоната заздравее изцяло. 
Помощ, бебето е подсечено! Ами в този момент? 

Важно за подсичането!

Обривът от пелени, или така наречен „ подсичане “ е постоянно срещана форма на раздразнена кожа, която наподобява като петна от възпалена кожа по дупето на вашето бебе. Често е обвързвано с мокри пелени, сензитивност на кожата и протриване. Обикновено визира дребните бебета, макар че всяко дете, което постоянно носи пелена, може да се снабди с подсечена кожа. 

Най-добрият метод за попречване на подсичането е да поддържате зоната чиста и суха, а като превантивна мярка или при към този момент появила се зачервена кожа да употребявате крем за всекидневна приложимост при кожни раздразнения.

Спи ли новороденото, не спи ли? И какво въобще значи „ сън “...

Едномесечните бебета нормално спят към 16 – 19  часа в денонощие. Как ще се раздели денем, зависи от бебето, само че 4-5 дневни дремки е много типично, с 8-9 часа сън през нощта (с спирания за хранене, несъмнено!).

Не звучи тъкмо като вашето дете? Всичко е наред – другите бебета имат разнообразни привички и желания, също както и възрастните! През първите няколко месеца мъчно може да изградите постоянен режим на бебето и това е изцяло обикновено, пробвайте да се водите по него и неговите потребности. То единствено ще си построи режим на сън, хранене и бодърстване.

Всякакви проблеми със съня би трябвало да бъдат разисквани с педиатъра, който може да ви даде персонализирани препоръки, само че ето някои общи проблеми за съня през първия месец:

Едномесечното бебе не желае да спи. Има толкоз доста аргументи, заради които може да е мъчно да накарате бебето да заспи. То може търси вашата непосредственост, да е изпитва дискомфорт или да се преуморило от прекалено много будуване или да е направило твърда дълга сънливост преди този момент и в този момент да не заспива в нормалното си време. 

Ще засуче ли бебето? Кърмя ли вярно?

Много постоянно майките имаме паниката дали бебето ни ще засуче и кърмим ли „ вярно “? 

Всъщност, от решаващо значение за получаваното количество мляко е през първите седмици гърдите ви да бъдат подтиквани, а млякото да бъде отстранено. Премахването му оказва помощ на тялото да разбере какъв брой му е належащо, с цел да обезпечи обилие през идващите седмици, а по този метод да се поддържат възходящите потребности на вашето бебе. Просто казано, това е равнозначно на правилото за търсене и предложение.

В някои изключения се предлага бебета да бъдат хранени осем или повече пъти за 24 часа. Бебето ще ви даде сигнали, с цел да сте наясно, че е гладно и готово за кърмене. Такива са да вземем за пример придвижвания на устата, безпокойствие, ръце в устата, с напрежение тяло и уста, рев. Опитайте се да разпознаете, че бебето ви е гладно, преди да стартира да плаче, тъй като това е късен сигнал. Когато идентифицирате сигналите, се пригответе да поставите бебето си на гърдата, с цел да го нахраните.

„ Чувствам се безпределно изтощена и нервна “

Имате красиво бебе, стартирате да се чувствате по-добре след раждането, тъй че за какво се чувствате толкоз тъжни и плачете без забележима причина?
Тези усеща са в действителност чести, изключително през първите няколко дни след раждането – те евентуално са просто така наречен майчина или родилна горест и ще преминат до няколко дни, откакто хормоните ви се стабилизират. Но в случай че към момента се чувствате в действителност тъжни след две или повече седмици, може да се нуждаете от спомагателна поддръжка от вашия персонален доктор.

И за край - не се безпокойте, благи майки! Първите дни, даже седмици, с новия член на фамилията са колкото радостни, толкоз и предизвикателни. Заредете се с самообладание, потърсете поддръжка от най-близките си и скоро всичко ще се възстановява! 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР