Посрещаме Великден без патриарх и нов благодатен огън. Тази година

...
Посрещаме Великден без патриарх и нов благодатен огън. Тази година
Коментари Харесай

Посрещаме Великден без патриарх и нов благодатен огън

Посрещаме Великден без патриарх и нов плодороден огън. Тази година обичайна литургия на Велика събота, чиято кулминационна точка е Възкресение Христово в 0:00 часа против неделя няма да бъде ръководена от патриарх.

В средата на март Светият Синод на Българската православна черква избра единомислещо Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател.

Поради тази причина той ще е духовникът, който ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово – Пасха в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ от 23:30 часа на Велика събота.

Посрещаме Великден без патриарх и нов плодороден огън

04.05.24 07:38  фотография: SafeNews

Огласиха времето за връх Великден! Спират ли преваляванията?

04.05.24 07:05

Яж, вкуси, чети: 5 умни и вкусни книги за храната

04.05.24 06:50

Харесвате ли шумни коли: Мъжете, които избират такива коли са по-склонни да бъдат психопати

04.05.24 06:30

5 козметични процедури, които е по-добре да не вършиме: Вредни са и скъпи

04.05.24 06:00

SafeNews.bg напомня, че след единомислещия избор на Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател, той  този, който ще управлява софийската епархия и ще дава отговор за избора на нов патриарх, който би трябвало да се провежда и организира в границите на идващите 4 месеца. Негово Светейшество патриарх +Неофит умря на 78-годишна възраст на 13 март 2024 година след дълготрайно боледуване.

На 5 май, Великден, от 11:00 часа Врачанският митрополит ще отслужи вечерня в първия ден на Възкресение Христово – Пасха, в митрополитския катедрален храм „ Св. Неделя “ в София.

Заради войната в Израел и Палестина Светият Синод реши през тази година да не изпраща делегация до Йерусалим за преместването на Благодатния огън в България. Така на Великден няма да се донесе нов плодороден огън, а ще се употребява огъня, донесен предходната година от Божи гроб.

Източник: Дарик радио

Още вести четете в: България, Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР