Посолството на Съединените щати поздравява сърдечно Кенет Мъртън, който беше

...
Посолството на Съединените щати поздравява сърдечно Кенет Мъртън, който беше
Коментари Харесай

Сенатът утвърди новия посланик в България Кенет Мъртън

Посолството на Съединените щати поздравява сърдечно Кенет Мъртън, който беше одобрен от американския Сенат да бъде идващият дипломат на Съединени американски щати в България.

Утвърденият за дипломат Мъртън е високоуважаван посланик с 35-годишен опит в Дипломатическата работа. Неговото предопределение демонстрира стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България, написаха от посолството във Фейсбук.

Кенет Мъртън ще дойде в България напролет на 2023 година Мисията му ще бъде трета за него след Хърватия и Хаити. Кенет Мъртън е изпълнявал ролята на заместител изпълнителен секретар в Държавния департамент.

“България е стратегически сътрудник и съдружник на Съединените щати ”, съобщи новият дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мъртън.
По време на чуването си от Сената
Мъртън сподели, че от присъединяването си към НАТО през 2004 година България поредно показва ангажираност към Алианса. “Тя даде сили и понесе жертви в Ирак и Афганистан “.

Той добави, че ще продължи да поддържа напъните на България за борба с съветското нездравословно въздействие.

По думите му поради непредизвиканата война на Русия координацията с България е още по-наложителна.

„ България е хазаин на многонационална бойна група на НАТО, която включва американски войски. Тя е записала повече от 145 000 бежанци от Украйна за краткотрайна протекция, изцяло поддържа глобите против Русия, а през ноември българският парламент гласоподава с голямо болшинство в поддръжка на военната помощ за Украйна “.
Мъртън приветства придобиването на България на втори транш F-16
и сподели, че това е забележителна стъпка към това България да извършва нужните разноски за защита.

Като една от главните задания на посланика ще бъде разширението и диверсификацията на икономическите връзки с приемащата страна.

„ Съществува голям капацитет за активизиране на връзките ни и за разширение на комерсиалната активност на Съединени американски щати в основни области като технологии и нововъведения, селско стопанство, обучение и предприемачеството, инфраструктурата и изключително енергетиката “, сподели той и означи позитивните стъпки на София към енергийна диверсификация. „ Завършването на интерконектора Гърция-България, който улеснява вноса на природен газ от Азербайджан, беше огромно достижение в това отношение. Остава да се направи още, като се стартира от обезпечаването до снабдяването с нуклеарно гориво, което не зависи от съветски първични материали. “
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР