Последният портрет на Густав Климт стана най-скъпото произведение на изкуството,

...
Последният портрет на Густав Климт стана най-скъпото произведение на изкуството,
Коментари Харесай

Дама с ветрило на Климт вече е най-скъпото произведение на изкуството в Европа

Последният портрет на Густав Климт стана най-скъпото произведение на изкуството, продадено в Европа.

Dame mit Fächer (Дама с ветрило), портрет на анонимна жена, бе продадена за 85,3 милиона английски лири, откакто десетминутно съревнование, включващо четирима наддаващи, усили цената с 10 милиона английски лири над оценката. Чукът падна на £74 милиона, а останалите £11,3 милиона се състоят от такси за търг.

Художествениян консултант Пати Уонг завоюва от името на колекционер от Хонг Конг, откакто наддаваше по време на котсилтации по телефона. Уонг, някогашна председателка на Sotheby’s, започва компанията си, фокусирана върху Азия, през януари.

Портретът е последният, рисуван от Климт, и е открит на статив, когато австрийският художник умира от инсулт и пневмония през 1918 година на 55-годишна възраст. В този миг Климт е в своя артистичен подем и измежду най-известните портретисти в Европа.

Продажбата счупи върха, държан от скулптурата на Алберто Джакомети L’Homme qui marche I, която бе продадена за £58 милиона в същата стая през 2010 година

" Портретът е по-експериментален от множеството на Климт ", сподели Хелена Нюман, ръководител на Sotheby’s Europe. " Много от тези произведения, сигурно портретите, с които е най-известен, са били по поръчка. Това обаче е нещо напълно друго: техническа обиколка на силата, изпълнена с изпробване, прокарващо границите, както и откровена ода за безспорната хубост. "

Самоличността на дамата с ветрилото е незнайна, макар че се допуска, че това може да е един от постоянно платените модели на Климт, Йохана Стауде.

Стойността на картините на Климт внезапно набъбна през последните години. " Сега той е един от тези редки художници, които се продават за над 100 милиона $, дружно с Пикасо, Полок и Джакомети ", сподели Нюман. " Тези творби се появяват необикновено рядко и сме очевидци на огромен интерес от страна на изложители и колекционери от целия свят. "

Това беше първият път, когато негова картината  е продадена на търг от близо 30 години. Тя е напоен с източноазиатските въздействия, открити в творчеството на Климт.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР