Последните защитници на Украйна в опустошения Мариупол отказват да се

...
Последните защитници на Украйна в опустошения Мариупол отказват да се
Коментари Харесай

Защитниците на Мариупол отказват да се предадат, но искат гаранции за сигурност

Последните бранители на Украйна в разрушения Мариупол отхвърлят да се предадат, само че приканват за гаранции за сигурност, защото съветските сили са на ръба да поемат цялостен надзор над стратегически значимия град.

Мариупол е под блокада съвсем през цялото време на нашествието , като широкомащабният обстрел опустоши обширни елементи от пристанищния град и принуди множеството от 450 000 души да избягат.

В сряда Москва насочи нов апел към бранителите на града да се предадат.

Но този ултиматум отмина и украинските сили се държат твърдо, като се крият в обширния стоманодобивен цех " Азовстал " - леговище на до 2000 цивилни, съгласно консултант на кмета на града.

Те разказват " ужасната обстановка " в обкръжения комплекс, като оповестяват, че хванатите в капан цивилни - най-вече дами и деца, са без питейна вода, храна и чист въздух.

Украински пълководец в завода насочи обезверен апел за помощ в сряда, обвинявайки руснаците, че не извършват обещанията си да разрешат на цивилните безвредно овакантяване на града.

" Искам да прикани целия цивилизован свят да се причисли към гаранциите за сигурност ", сподели в изказване заместник-командирът на крайнодесния полк " Азов " капитан Святослав Паламар и добави, че цивилните в завода са " изплашени от непрекъснатия обстрел ".

" Молим да можем да приберем телата на починалите и цивилните жители да могат умерено да излязат от " Азовстал ".

Мариупол се трансформира в знак на ненадейно ожесточената опозиция на Украйна, откогато на 24 февруари съветските войски нахлуха в някогашната руска република.

Превземането му би дало на Русия сухопътен мост сред Кримския полуостров, който тя анексира през 2014 година, и двете подкрепяни от Москва сепаратистки държавици в източната част на Украйна.

" Ние сме с вас "

Докато в източната и южната част на Украйна бушуват сражения, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел посети Киев и даде обещание, че Европейски Съюз ще направи " всичко допустимо ", с цел да помогне на страната да завоюва войната.

" Вие не сте сами. Ние сме с вас ", съобщи Мишел по време на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски.

Зеленски съобщи, че страната му към момента не разполага с задоволително оръжия, с цел да се опълчи на нашествието, макар милиардите военна помощ от западните съдружници - въпреки че във видеопослание той добави, че сътрудниците му " схващат по-добре нашите потребности ".

Преди идването на Мишел Пентагонът заяви, че Украйна е получила изтребители за укрепване на военновъздушните си сили, само че по-късно поправя това изказване, като съобщи, че са доставени единствено елементи за самолети.

Вашингтон нееднократно е обещавал да направи всичко допустимо, с цел да помогне на Киев, без да разпалва директен спор с нуклеарната мощ Русия.
В сряда президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е " учуден " от украинската опозиция.

" Те са по-издръжливи и горди, в сравнение с си мислех ", сподели той и добави, че западните " оръжия и муниции постъпват всекидневно ". Според Байдън, НАТО остава " единна, съсредоточена и енергична " и добави: " Не мисля, че Путин е разчитал на това. "

Няма път към дома

Повече от пет милиона украинци са избягали от страната си след съветската инвазия, заяви Организация на обединените нации в сряда, като това е най-бързо разрастващата се бежанска рецесия в Европа след Втората международна война.

Тези, които се завръщат вкъщи, постоянно би трябвало да поемат големи опасности.

В опустошеното украинско село Мошчун локалните поданици, които се връщат, безусловно рискуват живота си, с цел да могат да влязат и да посетя т опожарените си, бомбардирани и разграбени къщи.

" Те споделят, че са създали някакво разминиране. В градината ни намерихме капан с взривни устройства. Изглежда, че е обезвредена, не знаем ", споделя Елена Клименко, чийто дом е опустошен.

Мнозина са избягали в прилежаща Русия, където Международният комитет на Червения кръст предишния месец съобщи, че възнамерява да открие клон в южната Ростовска област.
Но в сряда Киев упрекна МКЧК, че работи " в единодушие " с Москва, с цел да помогне на бежанците, които, съгласно него, са били принудително депортирани в Русия.
Позовавайки се на данни от Организация на обединените нации, омбудсманът Людмила Денисова съобщи, че към 550 000 украинци, в това число 121 000 деца, са били отведени в Русия в хода на войната, само че Киев не разполага с информация кои са тези хора и къде се намират.

" Къде са те? В лагери за пречистване? Във краткотрайни уреди? " попита Денисова.

" Международният Червен кръст не извършва мандата си. " МКЧК изрично отхвърли обвиняванията на Киев.

Нищо положително

В сряда Русия заяви, че нейните сили са нанесли 73 въздушни удара в Украйна, като са поразили десетки места, където са съсредоточени украински войски.

В източноукраинския Краматорск , огромен град в Донецка област, жителите се подготвяха за най-лошото.

" Ще бъде цялостна неразбория ", сподели Александър на 53 година " Нищо положително не може да се чака. "

По-далеч от фронтовата линия, жителите към момента не са се съвзели седмици след изтеглянето на съветските сили от региона край Киев.

В моргата в Буча фамилиите деликатно претърсваха чувалите с трупове в търсене на изчезнали близки. След изтеглянето на съветските войски на 31 март там са открити 400 тела, съобщи за Агенция Франс Прес началникът на локалната полиция Виталий Лобас . Около една четвърт от тях към момента не са разпознати.

Украинските управляващи оповестиха, че до момента в региона на Киев са открити повече от 1200 тела.

Путин съобщи, че е почнал така наречен военна интервенция в Украйна, с цел да избави рускоговорящите от " геноцида ", осъществяван от " неонацистки " режим.

Силите му обаче се сблъскват с обвинявания във военни закононарушения - последно от страна на Шарл Мишел, който в сряда обиколи разрушения град Бородянка.

" Историята няма да не помни военните закононарушения, които са били осъществени тук ", написа Мишел в Twitter.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР