Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов отхвърли предупрежденията на

...
Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов отхвърли предупрежденията на
Коментари Харесай

Руският посланик в ЕС: Русия няма да нападне днес, войните в Европа рядко започват в сряда

Посланикът на Русия в Европейски Съюз Владимир Чижов отхвърли предизвестията на Съединени американски щати, че е допустимо през днешния ден да бъде осъществено съветско нахлуване против Украйна, съобщи ДПА.

16 февруари бе посочена от американското разузнаване като допустима дата за възможна съветска инвазия в Украйна.

" Що се отнася до Русия, мога да ви уверя, че тази сряда няма да има нахлуване. Няма да има ескалация и през идната седмица, нито по-следващата, нито идващия месец ", съобщи Чижов за немския в. " Велт ". " Войните в Европа рядко стартират в сряда ", добави той.

Правителството на Съединени американски щати съобщи, че счита за допустимо Русия да предприеме навлизане в Украйна преди закриването на Зимните олимпийски игри в Китай в неделя.

Съединените щати и техните съдружници от НАТО упрекват Русия, че приготвя ново нахлуване против Украйна след анексирането на Крим през 2014 година - обвиняване, което Москва отхвърля.

" Когато отправяте обвинявания - изключително доста съществени обвинявания против Русия - вие сте длъжни също по този начин да визиите доказателства. В противоположен случай това е клюка ".

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели на съветския външен министър Сергей Лавров, че Съединени американски щати не престават да са загрижени по отношение на способността на Русия да стартира инвазия в Украйна и би трябвало да видят " доказуема безапелационна и основна деескалация ", заяви Ройтерс.

Двамата разговаряха по телефона, откакто Русия разгласи, че част от войските й се връщат в базите си след учения наоколо до Украйна, а президентът Владимир Путин съобщи, че е подготвен да продължи разговора.

Западните страни обаче към момента не са удостоверили, че е налице понижаване на числеността на струпаните към 130 000 съветски военнослужещи наоколо до границата с Украйна.

Лавров на собствен ред акцентира нуждата взаимната работа да продължи и прикани за прагматичен разговор по въпросите на сигурността, само че съобщи пред Блинкън, че " нападателната изразителност ", раздухвана от Вашингтон, е неприемлива, се споделя в изказване на съветското външно министерство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР