Посланието на руския патриарх Кирил, който вчера отправи критики заради

...
Посланието на руския патриарх Кирил, който вчера отправи критики заради
Коментари Харесай

Обръщението на руския патриарх бе за определени хора, смята говорителят на Светия синод

Посланието на съветския патриарх Кирил, който през вчерашния ден насочи рецензии поради споменаването на поляци, литовци и финландци наедно с руснаците в формалната реторика по време на честванията на Трети март, е било ориентирано към избрани хора. Това разяснява представителят на Светия синод протойерей Николай Георгиев в утринния блок на Българска национална телевизия.

" На мен ми се коства, че това послание е за избрани хора и да не се опитваме всички да четем сред редовете какво е споделил. Аз съм учтив по този начин, че съгласно мен българският патриарх Неофит би трябвало да разяснява съветския патриарх. Един митрополит, да разяснява различен митрополит, един свещеник, различен свещеник ", сподели Георгиев. Той уточни, че съветският патриарх особено е изискал къса среща с медиите, на която изрази огорчението си. " Тези, които би трябвало да го чуят, би трябвало да отговорят незабавно. Този, който има да каже нещо, дано да го каже. Не съм аз индивидът ", добави представителят на Светия синод.

По думите му българският и съветският патриарх не са обсъждали въпроса за Македонската православна черква, която в края на предходната година пожела да признае Българската за своя църква-майка и по този начин да уреди личното си признание от останалите православни църкви, а Българската одобри да спомага. " Имаше цялостно успокоение по въпроса и считам, че това е не позволение, а е едно голямо почитание на съветската черква да види българската какво ще реши ", сподели Георгиев и уточни, е до момента БПЦ не е предприемала каквито и да било стъпки по въпроса.

" Българската черква няма никакво деяние към момента във връзка с македонската черква. Тъй като самата македонска черква, писмото, което написа до нас, е пожелателно-очаквано, и ние отговорихме с писмо, че сме подготвени да създадем всичко допустимо, само че никакви дейности още не са почнали ", сподели той. Според него политиците могат да оказват помощ по въпроса за признаването на Македонската черква, в случай че не търсят чисто политически изгоди от тематиката.

Говорителят на Светия синод добави, че сред Българската и Руската православна в никакъв случай не е имало спор, даже когато сред двете страни е имало. " Между двете църкви постоянно е имало мир и разбирателството, тъй като посред ни е Христос и това е доста прекрасен привет, който си разменят патриарсите по време на самата литургия ", посочи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР