Посещението на Зеленски у нас има огромно значение, защото се

...
Посещението на Зеленски у нас има огромно значение, защото се
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: България трябва да помага на Украйна, това е наш политически и морален ангажимент

Посещението на Зеленски у нас има голямо значение, тъй като се случва за първи път, това е най-малкото, и съм склонен с позицията на тези, които я дефинират като историческа.

 

Това сподели в Аудиокаста на " Фокус " Това е България "  президентът на партия Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Илхан Кючук. По думите му всяко нещо, което се случва за първи път влиза в историята и може да се дефинира като историческо.

" Но видяно в по-близък проект, дръзвам да кажа, че тази аудиенция дефинитивно слага България към страните, които са за поддръжка на Украйна, т.е. възприема се концепцията, че агресора в интернационалните връзки е явен и жертвата е ясна. Аз доста пъти съм казвал, че България би трябвало с всички сили да оказва помощ на Украйна, това е наш политически и честен ангажимент, заради простата причина, че в ХХI век граници не могат да бъдат прекроявани, еднаквост не може да бъде поставяна под въпрос и не могат да бъдат поставяни исторически въпроси с доста измерения, с тяхното съвременно измерение. И имам вяра, че по този начин би трябвало да бъде ", сподели Кючук.

" Позицията ни за участие на Украйна в НАТО е една и съща от повече от 33 години, заради простата причина, че стратегическите ползи на България са свързани с НАТО и с Европейския съюз и в полза на България е, в един свят в който от ден на ден се приказва за сепаратизация, т.е. за сигурност и за систематизиране на сили в районен проект, България да огледа доста съществено към страните от Балканите и също толкоз доста съществено към страните от Черноморието, с цел да може въпросът за сигурността да се трансформира в първокачествен въпрос за същината на световните връзки.

 

С това не споделям нищо ново, несъмнено, НАТО и Европейския съюз подсигуряваха на България непоклатимост, сигурност и разцвет. И ние имаме моралния и политическия ангажимент да създадем по този начин, че да живеем в една среда, която е сигурна, просперираща и изменяща се по отношение на изискванията на ХХI век, т.е. без ревизионизъм ", добави Илхан Кючук.

" Както се видя, с влизането на Полша, на Прибалтийските страни, една огромна част от тези страни, които бяха в орбитата на някогашната Съюз на съветските социалистически републики, не заплашват по никакъв метод суверенитета и националните ползи на Руската федерация. Да, Руската федерация може да има своето лично схващане за интернационалните въпроси, само че това по никакъв метод не значи, че страни, които са суверенни и дефинират своята външна политика в границите на личните си столици, би трябвало да се преценяват с тези упования, планове или хрумвания на една или друга страна.

 

Още повече, на Руската федерация, която през последните години се потвърди, че не може да бъде проектант на интернационалната сигурност, това в действителност е огромната замяна. С нападението от страна на Руската федерация на Украйна, с слагането под въпрос на живота и териториалното битие на украинските жители и на украинската страна, Руската федерация сподели, че не може да бъде част от новата архитектура на сигурност, която до напълно скоро заслужено се осланяше и на концепциите, а и на достатъчните гаранции от страна на Русия.

 

Смятам, че навлизането на тематиката с НАТО в европейския спор е извънредно значима, още повече че ние имаме заричане, заричане от Будапеща от 1994 година, заричане от 2008 година от Букурещ. Всички тези обещания е време да бъдат превърнати в действителни дейности, т.е. да не са просто едни полтически документи от значими конгреси, а да се трансфорат в действителни действия. Нищо не е над истината, аз съм споделил в тази публикация, която беше оповестена както в интернационалната преса, по този начин и в българската, член 5 е използван единствено за пълноправни членове. Постигането на подобен статут изисква комплицирана и продължителна процедура. Тоест, концепцията, че с приемането на Украйна в НАТО ние ще потърсим директна борба сред НАТО и Руската федерация не е съществуващо, не е действително просто. Има доста други образци, които могат да бъдат дадени ", сподели още Илхан Кючук.

Той даде образец с Германия когато тя беше разграничена. Едната Германия беше част от НАТО, другата Германия не беше част от НАТО, заради обстоятелството, че имаха друга геополитическа ориентировка. И след обединяването на двете Германии, през днешния ден има един съюз, една Германия, която е цялостна част от НАТО. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР