Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров

...
Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров
Коментари Харесай

МВнР на Русия: България провали срещата на Лавров с Вучич

Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия, което беше планувано за понеделник и вторник, е анулирано поради отхвърли на България, Република Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на първия съветски посланик. Това оповестиха от съветското министерство на външните работи, представени от БНР.

България, Република Северна Македония и Черна гора са отказали да разрешат достъп до въздушното си пространство на самолета с съветския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да организира двудневна аудиенция в Белград на 6-и и 7-и юни. Това са удостоверили от Министерството на външните работи на Русия пред организация " Интерфакс ". Лавров трябваше да се срещне в Белград с президента Александър Вучич, външния министър Никола Селакович, ръководителя на Народното събрание Ивица Дачич и сръбския патриарх Порфирий.

От Москва разясниха отхвърли на трите страни да пропуснат самолета през въздушното си пространство шеговито: " нашата дипломация към момента не е овладяла способността да се телепортира ".

" Страните към Сърбия затвориха канала за връзка, като не разрешиха прелитането на самолета на Сергей Лавров, който се насочваше към Сърбия. Руската делегация трябваше да дойде в Белград за договаряния ", съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от РИА Новости.

По-рано съветският дипломат в София Елеонора Митрофанова удостовери пред ТАСС, че българските управляващи не са разрешили на самолета с Лавров да прелети над България. Новината за затваряне на въздушното пространство над Черна гора също беше доказана от посланика на Русия там.

Първи информацията за отхвърли от София, Скопие и Подгорица пуснаха сръбските издания " Вечерне новости " и " Данас ".

Днес сръбският президент ще се срещне с съветския дипломат в Белград. А сръбската държавна телевизия РТС заяви, че довечера в централните вести Александър Вучич ще направи послание към нацията във връзка със затварянето на въздушното пространство на България, Република Северна Македония и Черна гора за самолета на Лавров.

Броени часове след началото на войната в Украйна на 24 февруари, България и редица други европейски страни затвориха небето си за всички съветски самолети. А на четвъртия ден от военното навлизане на Русия в Украйна Европейският съюз наложи цялостна възбрана съветски самолети да прелитат над въздушното му пространство. Русия отговори с реципрочни ограничения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР