Посещението на американския президент в Китай изправи един до друг

...
Посещението на американския президент в Китай изправи един до друг
Коментари Харесай

Тръмп и Си Дзинпин - различен стил в управлението

Посещението на американския президент в Китай изправи един до различен водачите на двете водещи международни стопански системи и извади на показ другия им жанр като държавници. Какво демонстрира сравнението сред двамата - споделя Цветелина Йорданова.

Двамата мъже с най-вече власт в света надали могат да бъдат по-различни един от различен. Единият ръководи най-голямата международна стопанска система, другият - най-многолюдната . Просперитетът на едната е неосъществим без другата и противоположното, само че застанали един до различен, Тръмп и Си наподобяват като цялостни противоположности - в политиката, ръководството, стила, думите, жестовете.

Тръмп влезе в Белия дом като милиардер и виртуоз в бизнеса с парцели, само че дилетант в политиката и до през днешния ден е като непознат измежду свои измежду републиканците даже в Конгреса, а в първата година от ръководството си разруши всички показа за президентско държание.

Китайският президент оглавява партия с желязна дисциплинираност и 90 милиона членове, които безусловно го поддържат. За да стигне до върха, е тръгнал от най-ниското ходило в партийната подчиненост, а на конгреса в края на октомври беше избран отново за втори петгодишен мандат отпред на Китайската комунистическа партия и получи статут, непосредствен до този на Мао Дзедун.

Импулсивността на американеца е равна на сдържаността на китаеца. Вторият в никакъв случай не стартира изречение с аз, първият рядко пропуща да го направи. Близки до Белия дом разкриват, че Си е водачът, на който Тръмп се възхищава най-вече. Си в никакъв случай не е отправял обществено похвали към госта си. Тръмп е прочут с бестселъра си " Изкуството на договорката ", за Си се твърди, че избира античното четиво " Изкуството на войната ".

Тръмп ръководи страна с 300 милиона души, Си - с един милиард повече и съгласно някои наблюдаващи, е доста по-загрижен за тях, в сравнение с за това да се бори за водеща роля в международната политика.

Тръмп и Си въпреки всичко имат нещо общо - упоритостта страните им да са велики. Цел, към постигането на която обаче имат друг метод.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР