Порязване, падане и нараняване са основните рискове при най-често купуваните

...
Порязване, падане и нараняване са основните рискове при най-често купуваните
Коментари Харесай

Кои са основните рискове при най-често купуваните за лятото стоки за деца?

Порязване, рухване и пострадване са главните опасности при най-често купуваните за лятото артикули за деца, измежду които са ролери, скейтборди, тротинетки и колела. До сходни произшествия може да се стигне, в случай че тези произведения не дават отговор на стандартите за сигурност или не се съблюдават инструкциите на производителя за въвеждане в употреба, поддръжка и приложимост. За това предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов по Българска национална телевизия.

„ В хода на контролната активност ние пожелаваме от търговците всички документи, които удостоверяват, че даденото средство е съобразено със съответния стандарт за сигурност, на който то наложително би трябвало да отговаря”, акцентира Маргаритов.

„ Законът изисква за всяка потребителска стока да има гаранционна отговорност до две години. Ако тя даде недостатък, при отправянето на претенция, търговецът е задължен да предприеме дейности за отстраняването на този недостатък. Не го ли направи в период, търпи глоба от контролния орган”, сподели още ръководителят на КЗП.

Той добави, че при в този момент настоящото законодателство при проявата на някакво противоречие в първите шест месеца от покупката, потребителят не е задължен да потвърждава, че то не се дължи на неправилна употреба и търговецът поема целия риск от зародилия проблем. В студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия ръководителят на КЗП даде и практични препоръки защо да внимаваме още в магазина при покупката на най-желаните детски артикули за лятото.

„ Съветът към хората, когато купуват колело, е да вземат една ролетка, с която да могат да измерят въз основа на оповестената на нашия уебсайт информация някои по- основни дистанции, които са наложителни по стандартите за сигурност и които в действителност подсигуряват, и според от възрастта на детето, че то ще може вярно да ръководи велосипеда. Важно е да вземем за пример, когато приказваме за кормилото, ръкохватките, спирачните механизми, отстоянието сред самата дръжка и спирачния механизъм да разрешават на детето от съответната възраст умерено да може да хване тази спирачка и тя да не му се изплъзва. Също по този начин ръкохватките да бъдат с разширения в края, което за бъде не по-малко от 4 см, с цел да се предотврати измъкване на ръката по време на ръководство. Крепежните детайли да не разрешават независима опция за развиване”, уточни Маргаритов.

„ Това са специфични механически решения, които подсигуряват сигурността. Те са резултат от доста задълбочени проучвания и са залегнали в така наречен стандарти за сигурност. Именно това ревизираме и ние като надзорен орган, който би трябвало да подсигурява, че на пазара няма публикувани рискови артикули от този тип”, уточни той.

Маргаритов изясни, че във връзка с ролерите, скейтбордите и тротинетките е значимо да няма остри ръбове и колелцата им да се движат свободно. При скейтбордите и тротинетките е наложително повърхността от горната страна да леко грапава, с цел да не разрешава превъртане на обувките. На въпрос на водещия могат ли родителите да изискат от търговеца да им даде доказателства за сходство на изделието с условията за сигурност и за извършени лабораторни проби, Маргаритов изясни, че това са документи, които се изискват от контролните органи при реализирането на инспекции. Но предложи на родителите да упорстват за указания за сигурност, каквито търговците са длъжни да дават при продажбата, освен това наложително на български език.

От извънредно значение е да се обезпечат средства за персонална сигурност като каски, налакътници и наколенки, които даже детето може единствено да избере, с цел да ги употребява след това на драго сърце.

„ Неспазването на стандартите и неправилната употреба може да докара до разнообразни инциденти”, обърна внимание ръководителят на КЗП.

„ Изключително значим е и надзорът на възрастни. Това важи и за надуваемите средства, които се употребяват край водоемите, тъй като – потвърдено е – за жалост и в най-плитките води може да настъпи удавяне”, добави той.

Маргаритов предложи преди покупка да се направи информация в оповестения на интернет страницата на КЗП указател на неразрешените рискови артикули. Това ще даде на родителите по-добра визия за спрените артикули и за известните опасности от използването им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР