Португалското председателство на Съвета на ЕС очаква България да одобри

...
Португалското председателство на Съвета на ЕС очаква България да одобри
Коментари Харесай

Пендаровски: Португалия даде срок на България за преговорите

Португалското председателство на Съвета на Европейски Съюз чака България да утвърди преговорната рамка за Северна Македония до Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси на 22 юни, съобщи президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в изявление за телевизия Алсат М в петък вечерта, съобщи организация МИА. Пендаровски, който се срещна през вчерашния ден в Скопие с външния министър на Португалия Аугущу Сантуш Силва, сподели, че португалското председателство е предложило първичен набор от хрумвания по основните въпроси сред Северна Македония и България.

" Никой не чака всички въпроси да бъдат решени за седмица или две, нито даже португалското председателство, което се доближава към своя край. Министър Силва сподели през днешния ден (вчера - б.р.), че е чул терзанията на София и е пристигнал в Скопие, с цел да чуе нашите разсъждения по основни въпроси. И двете страни са декларирали, че някои неща не подлежат на договаряния. Добре знае се, че ние няма да преговаряме по въпроси на идентичността ", акцентира Пендаровски, представен от МИА.

По думите на президента на Република Северна Македония министър Силва е изискал от управляващите в Скопие ясно да заявят националните си ползи. " Силва сподели, че до 22 юни португалското председателство ще чака България да каже " да " на преговорната рамка. В Съвета вземат участие единствено страни членки на Европейски Съюз, тъй че председателството чака България да утвърди до тогава преговорната рамка и да показа позиция по първичния набор от хрумвания. Ако България желае да промени тези хрумвания, ние ще бъдем осведомени, с цел да може да обсъдим какво е задоволително за нас ", е декларирал президентът на Република Северна Македония, представен от МИА.
 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР