Португалското правителство ще удължи нулевата ставка върху ДДС за основни

...
Португалското правителство ще удължи нулевата ставка върху ДДС за основни
Коментари Харесай

Португалия удължава до края на годината нулевата ставка върху ДДС за основни храни

Португалското държавно управление ще удължи нулевата ставка върху Данък добавена стойност за съществени хранителни артикули с два месеца до края на 2023 година, с цел да подкрепи фамилиите, борещи се с към момента прекомерно високата инфлация. Това съобщи министър председателят Антониу Коща, представен от Ройтерс.

Правителството понижи през април ставката върху Данък добавена стойност от 6 на 100 до 0 на 100 върху лист от 46 съществени артикули, в това число мляко, самун, ориз, домати и някои типове месо и риба.

Нулевата ставка трябваше да изтече в края на октомври.

На съвещание на Социалистическата партия късно през вчерашния ден Коща разгласи, че държавното управление ще удължи нулевата ставка до 31 декември поради позитивните резултати от този ход.

" Мярката оказа помощ за понижаване на цените. Искаме да продължим да направляваме цената на съществени хранителни артикули, с цел да подпомогнем португалските фамилии ", сподели той.

Според Коща данните на Португалската асоциация за отбрана на потребителите (DECO) сочат, че цените на главните артикули в потребителската кошница са се намалили със 7,94 на 100 сред август и април.

Инфлацията в Португалия продължава да спада. След записания пик от 10,1 на 100 през октомври 2022 година - най-високото ниво от над три десетилетия - тя се е намалила до 3,7 на 100 през август.

Коща съобщи също, че държавното управление възнамерява да предприеме нови ограничения по-късно този месец, с цел да поддържа фамилии, наранени от по-високите лихви.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР