Португалски учени доказаха, че шоколадът е полезен за здравето, съобщи

...
Португалски учени доказаха, че шоколадът е полезен за здравето, съобщи
Коментари Харесай

Сладък начин за сваляне на кръвното

Португалски учени потвърдиха, че шоколадът е потребен за здравето, заяви в. " Дейли мейл ". Похапването на няколко късчета черен шоколад всеки ден смъква кръвното налягане единствено за месец. Необходимото количество е 20 гр.

Млечният шоколад също е потребен, само че най-хубав резултат има черният шоколад.

Учените от Политехническия институт в Коибра са работили с 30 здрави доброволци на възраст от 18 до 27 години. Половината от тях получавали шоколад със наличие на какао 55 %, а останалите - 90 %. Участниците трябвало да се въздържат от други храни, богати на флаваноли - горски плодове, чай, вино, осведоми Българска телеграфна агенция.

Резултатите демонстрират, че систолното налягане (горната граница) на доброволците на черен шоколад намаляло с 3,5 mmHg (милиметри живачен стълб), а диастолното - с 2,3 mmHg. При участниците на млечен шоколад тези индикатори намалели надлежно с 2,3 и 1,7.

Групата на черен шоколад също била с по-добър пулс и вентрикуларно-артериално взаимоотношение - взаимоотношението сред лявата камера и артериите, които изтласкват кръвта в тялото.

Промяна в структурата на сърцата на участниците обаче не е имало.

Учените се надяват проучването им да е в интерес на потреблението на шоколада като профилактично средство за поддържане на здрава сърдечносъдова система.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР