Портокалите се хапват по цял свят, а сокът от плодовете

...
Портокалите се хапват по цял свят, а сокът от плодовете
Коментари Харесай

7 ползи от портокала

Портокалите се хапват по целия свят, а сокът от плодовете участва постоянно на съвсем всяка софра. Екзотичният плод крие в себе си многообразие от скъпи за здравето витамини и микроелементи, които оказват помощ на организма да действа вярно.

Какво съставлява портокалът?

Портокалът е един от най-популярните плодове. Ползи от портокала можем да открием по разнородни способи. Познаваме го по кръглата форма, наситения оранжев цвят и меката кора. Той е един от обичаните цитруси, които намират място на трапезата ни под разнообразни форми.

Портокалите произлизат от Китай, само че са публикувани в доста страни с подобаващ климат. Въпреки че не виреят в доста райони, те са едни от най-известните и обичани плодове. Най-голямо количество плодове се отглеждат в Бразилия - към 20% от международното произвеждане.

Кората на портокала е неравна и съдържа етерично масло, което се извлича за приложимост в козметиката. Ядливият плод е под кората и съставлява 10-12 обособени сегмента, покрити с бяла или транспарантна ципа. Цветовете на дървото са бели с тесни листа. Парчетата плод са сочни и богати на сок.

В ботаниката плодът е прочут под латинското название Citrus sinensis, или сладостен портокал. Първите следи за този плод в историята датират от 314 г.пр.Хр. В Европа плодът става известен през 17. век, само че за дълго време е наличен само за представителите на висшата класа.

Портокалите най-често се хапват сурови - независимо или като добавка в салати и десерти. Прясно изстисканият сок от плодовете е незаменима част от закуската на целия свят. Части от кората могат да се употребяват за сладки и солени печива, а резени портокал са постоянно срещани в разнообразни питиета и коктейли.

Ползи от портокала за здравето

Най-добре познатият факт за цитрусовите плодове е обвързван с високото им наличие на витамин Ц. Голяма част от здравословните изгоди от портокала произлизат точно от този витамин.

Противовъзпалително и антиоксидантно деяние
В портокала се откриват няколко значими антиоксиданта - витамин Ц, хесперидин, нарингенин, каротеноиди и други. Те оказват помощ на тялото да се бори против свободните радикали, които повреждат клетъчните структури, както и понижават оксидативния стрес.

Някои от тези антиоксиданти имат противовъзпалително деяние, което оказва помощ за битка с дейните възпаления, само че и понижава хроничното инфектиране на тъканите.

Намалява равнищата на кортизол и кръвното налягане
С понижаването на кръвното налягане се влияе удобно върху цялата сърдечно-съдова система. Консумацията на портокали може в допълнение да понижи холестерола и кръвната захар. Хесперидинът, който откриваме в този плод, оказва помощ за понижаването на кръвното налягане и холестерола.

Помага за производството на колаген
Витамин Ц взе участие в производството на колаген. Ние познаваме този белтък като виновен за хубостта и младежкия тип на кожата ни. Той обаче взе участие в доста телесни процеси - основава нови кафези, защищава органите, подкрепя кръвосъсирването, взе участие в състава на костите и хрущялите.

Действа удобно на стомашно-чревния тракт
Ползи от портокала можем да открием и в границите на храносмилателната система. Портокалът, както множеството плодове, дава значими фибри, с чиято помощ действат стомаха и червата. Най-много фибри можем да си набавим, в случай че ядем плодовете в недопечен тип. Изстискването на портокалов сок отстранява тези потребни фибри.

Предпазва от ракови болести
Ползи от портокала можем да изискуем и на наличието на флавоноиди в плода, които забавят или изцяло стопират растежа на раковите кафези. Заедно с това витамин Ц взе участие в премахването на повредени кафези, които могат да са причина за появяването на злокачествени формирания в тялото ни.

Повишава количеството желязо в кръвта
Желязото е микроелемент, който е от изключителна значимост за качеството и функционалностите на кръвния поток. Витамин Ц, който откриваме в обилие в портокалите, подкрепя усвояването на желязо от тялото. Ако постоянно одобряваме задоволително количество от този витамин, ще осигурим на организма си достъп до незаменимото желязо.

Укрепва имунната система
Изобилието от витамини, минерали и антиоксиданти е съвършената храна за имунната система. В сезоните на настинки и грип цитрусовите плодове са вкусна и ефикасна превантивна мярка, подобаваща за дребни и огромни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР