Поредното проучване на известния античен и средновековен град Акве Калиде

...
Поредното проучване на известния античен и средновековен град Акве Калиде
Коментари Харесай

Нови открития на известния античен и средновековен град Акве Калиде

Поредното изследване на известния древен и феодален град Акве Калиде стартира на 4 септември.

То се oсъществява след нужното финансиране и подпомагане от Община Бургас посредством Регионалния исторически музей. Този път проучванията са съсредоточени в север-североизточната сърцевина на ранновизантийската баня. Настоящата картина от изследванията показва богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали.

След като през 2022 година бе открито местоположението на калдариума, през сегашния археологически сезон той към този момент дефинитивно бе оголен в относително добре непокътнато положение с плътна хидрофобна мазилка, оповестиха от Общината.
 Община Бургас
Паралелно с това продължава отварянето на хипокаустното помещение и на античния канал . Откриваните находки - откъс от оброчна плочка с посветителски надпис , изящни теракоти, елементи от лампи, монети, за следващ път препотвърждават дейното му потребление още в Античността, което се свързва с съществуването на нимфеум в тази зона.

От огромното количество монетен материал от Античността и Ранновизантийската ера още веднъж преобладават монетите от ІV в. Усилията на екипа са ориентирани и към разкриването на засечения през 2022 година басейн в обсега на античния каптаж , употребен до наскоро, а по-късно бетониран.
 Община Бургас
Изцяло нов миг в тазгодишната археологическа акция е установяването на няколко средновековни жилищни здания над ранновизантийските структури. Те демонстрират едно компактно застрояване и натоварен живот от края на ХІІ - началото на ХІІІ в.

Разкрита също по този начин е по-голямата част от средновековна отводнителна система , състояща се от две шахти и тръбопроводи. Синхронни са и материалите от художествена керамика с преобладаваща сграфито керамика, щемпел и голям брой монети.

В по-късен интервал в северната част на ранновизантийската баня върху късноантичните - ранновизантийски и средновековните структури е бил развъртян некропол.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР