Поредният опит за гласуване на оставката на председателя наСъвета за

...
Поредният опит за гласуване на оставката на председателя наСъвета за
Коментари Харесай

Срамна ситуация. Излъчените от ГЕРБ и Радев членове на СЕМ спряха искане за оставка на Соня Момчилова


Поредният опит за гласоподаване на оставката на ръководителя на Съвета за електронни медии (СЕМ) - Соня Момчилова, беше осуетен в сряда. Предложението беше направено от Пролет Велкова и Симона Велева. Трима от членовете обаче, излъчени от президента Румен Радев и от ГЕРБ гласоподаваха срещу, заяви Българска телеграфна агенция.

Причината за желаната оставка е изявление на Момчилова за нещастието в Буча , която тя окачестви като агитация. То беше последвано от реакции на посолствата на Украйна и Съединени американски щати, както и на редица неправителствени организации.

В сряда по време на съвещанието на Съвет за електронни медии някогашната водеща в " Дарик радио " Пролет Велкова изиска оставката на Момчилова да бъде включена в дневния ред на съвещанието и прикани сътрудниците си да я поддържат.

„ Колеги, в случай че не желаеме Съвет за електронни медии да продължава да носи този позор, аз по този начин го изживявам – като позор, апелирам, присъединете се и вие към този апел за оставката на госпожа Соня Момчилова “, сподели Велкова.

Към настояването се причисли и Симона Велева :

“За мен също се изпадна в една неприятна и срамна обстановка, в която или да оборва своя ръководител “.

Велева и Велкова бяха определени за членове на Съвет за електронни медии предходната година от квотата на Народното събрание с номинации от " Демократична България " и " Продължаваме промяната ".

Предложението беше отхвърлено от някогашния кореспондент на бТВ Габриела Наплатанова и от Галина Георгиева . Против гласоподава и самата Момчилова, въпреки решението да я визира директно. Наплатанова и Момчилова са от квотата на президента Румен Радев. Георгиева пък е член на регулатора от 2019 година след номинация на ГЕРБ и с поддръжката на Движение за права и свободи.

„ Казвам, че изброявам събития, обстоятелства и тематики от полето на военния спектакъл, от тях мнимата гибел на президента Путин, подмяната му, споделих и Буча. Тук аз нищо повече не съм допълнила. По тази тематика знаете, че имаше доста тълкования, вариации, инвенции, спекулации – по тази причина я показах “, сподели Момчилова в своя отбрана.

През юни в свое изявление за предаването на Асен Генов “Контракоментар ” на въпрос за дезинформацията Момчилова отговори:

„ Така, както има съветска агитация, не можем да отречем, че има и в противоположна посока. Нали знаете за болестта на Путин, за това, че е сменен, за това, че е починал, Буча и по този начин нататък “.

Изказването на Момчилова беше наказано от Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ), както и от и Съединени американски щати.

Самият Съвет за електронни медии след това, с която се разграничи от “каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча ”. Фактът, че липсва конкретизиране кои от петимата членове на съвета са я подкрепили, значи, че тя е била гласувана единомислещо, в това число и от председателката му Соня Момчилова.

Това не е първият случай, в който Пролет Велкова и Симона Велева желаят оставката на Момчилова. През декември още веднъж Велкова и Велева приканиха за оставката ѝ поради мненията ѝ по отношение на, което разкри пукотевица и нередности по българо-турската граница и в което взе участие и Свободна Европа. И тогава настояването им не беше признато с гласовете на Наплатанова, Георгиева и самата Момчилова.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР