Поредна глава в перипетиите около писането на нормативна уредба за

...
Поредна глава в перипетиите около писането на нормативна уредба за
Коментари Харесай

Закани за Европейски съд заради готвено криминализиране на определени превози

Поредна глава в перипетиите към писането на нормативна уредба за криминализиране на незаконните транспорти.
От Национално съдружие инцидентен транспорт (НССП) и Бургаска районна туристическа камара (БРТК) се оплакват, че откакто имаше и, още веднъж и то посредством ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева се предлага въвеждане на престъпна присъда за осъществяване на незаконен транспорт - от 1 до 3 години и от 2 до 5 години плюс лишаване на транспортното средство, без значение чия благосъстоятелност е, с смяна в Наказателния кодекс (чл. 234г).
 Затвор от 2 до 5 години за нерегламентиран транспорт на пасажери одобриха депутатите, Българска социалистическа партия с рецензии Затвор от 2 до 5 години за нерегламентиран транспорт на пасажери одобриха депутатите, Българска социалистическа партия с рецензии
Депутатите инкриминираха нерегламентирания транспорт на пасажери. От опозицията остро възразиха против метода на осъществяване на измененията &nd...
" Седмица откакто туристическият бранш насочи своето стимулирано предложение за план на закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните транспорти, с който да бъдат въведени в регулация транспортите с 8-местни бусове, в транспортна комисия на 44-то Народно заседание още веднъж бе признат първичният вид за криминализирането им. От месеци се опитваме да обърнем вниманието на народните представители, министерски съвет и отрасловия министър към проблематиката, която възможното инкриминиране на така наречен " нерегламентирани транспорти " ще генерира за българския туризъм. Ако бъдат признати наказателните сформира без да се планува опция и правила за законно осъществяване на този вид комерсиална активност (превоз на пасажери с коли до 8 места – бел.ред.) доста хотели и туроператори a priori ще попаднат под наказателна отговорност, без да са направили нещо неправилно ", настояват НССП и БРТК в свое отворено писмо.
Освен това, разясняват още от сдруженията, значителен дял от туристическите прехвърляния и транспорти се правят с такива транспортни средства, защото използването на рейсове при самостоятелни клиенти и дребни групи е нерентабилна. Дори след ветото на президента и в детайли стимулираното предложение, което двете организации насочиха към Народно събрание и своите сътрудници от Конфедерация на автобусните превозвачи (КАП)с зов за разговор, транспортна комисия одобри на второ четене първичните наказателни правила, още веднъж чрез спомагателните разпореждания на ЗИД на Кодекса на комерсиалното мореплаване, оплакват се двете транспортни организации.
" Не разбираме за какво този парламент държи в последните месеци от мандата си да бъде запомнен с сходен акт на чудовищна непросветеност. Толкова ли е мощно лобито на двама превозвачи, с цел да бъдат потъпкани правата на хиляди хотелиери, туроператори, други бизнесмени, та даже и на елементарните жители?! ", пита Радка Мандилова, ръководител на НССП и прибавя: " Щом не е допустимо да намерим разговор между тях, има и други способи – Конституционен съд, Европейска комисия, Венецианска комисия, Европейски съд, Европейски съд по правата на човека – правото не отстъпва на неправдата. Скандалът ще е гръмък, а вредите ще плащаме всички. Нека помислят! "
На 8 декември НССП и БРТК, които сплотяват огромен брой хотелиери, туроператори, ресторантьори, превозвачи от цялата страна и общини по южното ни Черноморие показаха подготвен законопроект до народните представители и своите сътрудници от Конфедерация на автобусните превозвачи (КАП ), който планува регламентиране и надзор на транспортите с 8-местни микробуси по австрийски модел. В законопроекта двете организации оферират въвеждането на регулаторен и надзорен режим за компании, искащи да правят публичен транспорт на пасажери с такива коли. Въпреки поканата за разговор, мнението им не бе записано и наказателните сформира, върху които президентът наложи несъгласие предишния месец, още веднъж са в дневния ред на Народно събрание, споделя Радка Мандилова.
 Няма да се влиза в пандиза за споделено пътешестване (СНИМКА) Няма да се влиза в пандиза за споделено пътешестване (СНИМКА)
Затвор до 10 години и конфискация на транспортното средство, надлежно на част или цялото имущество при нерегламентиран публичен транспорт п...
" Няма да позволим българският туристически отрасъл да бъде трансфорат в престъпен контингент! ", безапелационна е Евелина Пулева – хотелиер, туроператор, транспортьор и член на УС на БРТК. " Вече неведнъж казахме, че не е нужно да откриваме топлата вода – хората са измислили потвърдено работещ вид, от нас се желае единствено да го използван. Ние го сервира наготово и отваряме поле за разговор, а насреща има или лоби, или дебелоглав или липса на всякаква здрава мисъл. Остава ни единствено да съобщим на автомобилните концерни, че няма потребност към този момент да създават 8-местни, тъй като всеки, който го има ще е под опасност от отнемане от независимост ", възмутена е Пулева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР