Пореден доклад установи ръста в разходите на онкоклиниките за лекарства,

...
Пореден доклад установи ръста в разходите на онкоклиниките за лекарства,
Коментари Харесай

Пациентите на онкоклиниките намаляват, а разходите растат

Пореден отчет откри растежа в разноските на онкоклиниките за медикаменти, който, сравнен с по-малкото пациенти в обособени лечебни заведения, води до неефективност.

Изводите са от инспекции на изпълнителна организация "Медицински одит " за последните 2 години в 7 диспансера - във Велико Търново, Ст. Загора, Русе, Пловдив, Враца, Шумен, Бургас, както и в 7 лечебни заведения - УСБАЛО - София, СБАЛОЗ - Варна, "Сердика " - София, "Александровска ", "Св. Ив. Рилски "- София, "ЦентралОнкоХоспитъл " Пловдив и "Акта Медика "- Плевен, представени от clinica.bg.

От 610 до 1385 лева е разликата в седемте диспансера в цената на медикаментите за един болен през 2015 година Най-малка тя е била във Враца, а най-голяма - в Бургас. За една година - от 2014 до 2015 година, броят на пациентите е намалял в четири от седемте тествани диспансери, в това време разноските за медикаменти са се нараснали в пет, демонстрират данните. В КОЦ Пловдив пациентите за една година са били по-малко с 1850 души, а разноските за лекарства са се нараснали с 4.8 млн. лева, или с 23%.

При лечебните заведения най-високи са били регистрираните разноски през 2016 година за химиотерапия на пациент в "Онкохоспитъл " - 1985 лева, и "Сердика " - 1830 лева В две от тестваните лечебни заведения на процедура има опазване на броя на пациентите за химиотерапия за 2016 по отношение на 2015 година, в други две има понижение с над 15%, а в останалите 4 - нарастване, демонстрират данните на ИАМО.

Навлизането на нови молекули в онкологията е една от главните аргументи за повишение на разноските, само че не и единствената. Останалите са свързани с неприятни практики в лечебните заведения или нормативни пропуски, които водят до неефективно консумиране на средствата. Основните аргументи за разликата в цената на лечението на пациентите са другите цени, на които лечебните заведения купуват медикаментите от компаниите, както и количествата, които изхвърлят при лекуването на всеки пациент, демонстрират анализите на ИАМО. В Ракова болница да вземем за пример са установени случаи, при които се употребява единствено 25-50% от опаковката, а останалото количество с лекарство се изхвърля, вместо да се вкарат практики, тъй че да се усвои в границите на деня за различен пациент.

Проверките демонстрират още, че главното лекуване на пациентите в диспансерите се реализира посредством химиотерапия. Броят на тези, които са получили лъчетерапия е много по-малък. Най-нисък той е в КОЦ Пловдив, където от близо 20 000 пациенти през 2015 г, едвам 815 са имали лъчетерапия. Спад има тук-там и при главната функционалност на диспансерите - наблюдението на пациентите. За една година броят на проследяваните пациенти е намалял в три от тях, демонстрират данните. Най-голямо е понижението за КОЦ Велико Търново - 17%.От седемте лечебни заведения едвам три реализират наблюдаване на пациенти - "Сердика ", "Онкохоспитъл " и СБАЛОЗ-Варна. И при трите има растеж за 2016 по отношение на 2015 година Проблемът има отражение и върху данните на Националния раков указател. От над 37 хиляди нови случаи, които са били регистрирани през 2013 година, за 2016 година броят им е понижен до 29 хиляди Причините не се дължат на действителен спад на заболеваемостта, защото тя се усилва в целия свят, а на това, че клиниките не наблюдават положението на пациентите и не го рапортуват в раковия указател.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР