Общинското ръководство на Сливен и лекарското съсловие са против намаляването

Общинското ръководство на Сливен и лекарското съсловие са против намаляването ...

Общинското ръководство на Сливен и лекарското съсловие са против намаляването на болнични легла.


Общинското ръководство на Сливен и лекарското съсловие са против намаляването на болнични легла и нива на компетентност в областта. Това стана ясно на пресконференция днес от кмета на Сливен Стефан Радев, директора на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров и председателя на регионалната организация на БЛС д-р Богдан Сотиров.

Според проекта за Национална здравна карта, болничните легла в областта ще бъдат намалени със 138. Опасенията са, че след реформите ще се наложи пациентите да доплащат за лечение, ще се трябва болните да пътуват до болници в други градове, а квалифицирани специалисти ще търсят работа в чужбина.

По думите на д-р Васислав Петров редица отделения в областната болница работят с над 80 на сто използваемост. Сред тях е неонатологичното отделение, което е с 88 процента използваемост, а областта е сред първите в страната по раждаемост. От БЛС в Сливен предлагат да се запази сегашното състояние, както и да не се създават нови болнични заведения с дублиращи функции. Те ще настояват за разговори с представители на Здравната каса.

Несъгласие с предложените промени изразиха и от пациентски организации в областта.

Източник: novini.bg