Поради непрекъснатия поток от анонси на геймърски монитори, забравяме за

...
Поради непрекъснатия поток от анонси на геймърски монитори, забравяме за
Коментари Харесай

Ревю на монитора ASUS Designo MZ27AQ

Поради непрекъснатия поток от анонси на геймърски монитори, забравяме за обстоятелството, че те в действителност са много стеснен сегмент на пазара – елементарния покупател в по-голяма степен се интересува от универсалните модели, подобаващи за всички задания, които могат да зародят за един нормален консуматор и в това време без да се постанова да заплаща сума, надвишаваща цената на систематичния му блок. Един от тези „мултимедийни“ монитори, както те още го назовават, е ASUS Designo MZ27AQ, чиято отличителна линия е във външния му субуфер.



Технически характерности:
Тип – LCD монитор;Диагонал на екрана в инчове – 27;Тип на LCD матрицата: IPS;Формат на изображението: 16:9;Разделителна дарба в точки: 2560х1440;Време за реакция в ms: 5;Ъгъл на видимост, от горната страна / отвесно: 178/178;Вид на системата за осветяване: WLED;Максимална бляскавост в cd/m2: 350;Контраст (динамичен контраст): 1000:1 (100000000:1);Покритие на екрана: матово;Форма на екрана: плоска;Честота на освежаване в Hz: 40-60;DisplayPort +;HDMI: + (2x);Средства за мултимедия: аудио-система: 2×6 W, 5 W (събуфер), линеен аудио-изход;Размери в мм: 50/0,5;Тегло в кг: 614x433x225;Поддръжка на VESA-монтаж: 4,3. Комплект
Мониторът ASUS MZ27AQ се предлага в тънка черна кутия с качествена полиграфия. Кутията се отваря като книга, а от горната страна има пластмасова ръкохватка за елементарно преместване.



Комплектът от нашия тестов пример включваше следното съоръжение:
Захранващ кабел;Външно захранване;Кабел за DisplayPort;Колонка-събуфер;Инструкции за сигурност на употреба;Ръководство по инсталиране и настройка;Проспект ASUS VIP Member;Стойка. Дизайн
ASUS MZ27AQ принадлежи към „дизайнерската“ линия от монитори на ASUS, в която постоянно се подчертава върху външния тип — за това не е изненадващо, че устройството наподобява в действителност добре, въпреки и много обичайно, като за тази линия. Много тънкият корпус (около 7 мм в главната част и към 5 см в долния блок с електрониката) е с безрамков дизайн на екрана (във включено положение, към изображението се вижда дребна, към 6 mm необятна рамка, скрита зад защитното покритие на екрана). В корпуса се употребява композиция от черна и графитено-матова повърхнина, а поставката е направена във тип на елегантен пръстен от метал – като цяло, мониторът наподобява строго и стилно и за своите 27 инча, той наподобява много плътно и даже елегантно.



За страдание, поставката разрешава смяна в ъгъла на наклона – регулирането по височина, завъртане наляво-надясно и прекосяване в портретен режим при този модел не е планувано. Всички конектори се намират в плитка ниша в дясната долна част на задния панел на корпуса и са хоризонтално насочени, без никакви благоприятни условия за маскиране или най-малко класификация на обвързваните кабели. Сред видео-входовете тук се срещат DisplayPort и два HDMI врата, плюс аудио-изход за слушалки и жак за свързване на външни високоговорители („субуфера“).
Меню
За навигация по менюто се употребява един четирипозиционен джойстик, без спомагателни бутони в ASUS MZ27AQ. Щракването върху него или отклонението във всяка посока, извиква бързото меню, в което може да се контролира силата на звука, да настроите филтъра на синята светлина, изключите зареждането и да отидете до главното меню.



В него, първият пункт разрешава избор на видео-режимите Splendid (пейзажен, сценичен, игрови, sRGB и т.н.), зад него — филтърът за синия цвят (намалява неговия дял в подсветката, което прави изображението по-топло и прелестно за дълготрайно четене от екрана). По-нататък – в пункт „Цвят“ се настройва яркостта, контраста и се избира цветовата температура. В пункт „Изображение“ може да се включи форсажа на матрицата, да се избере форматът на екрана, активиране на фирмената технология за възстановяване на изображението VividPixel и да се включи адаптивната периодичност.

След това е наред настройката на звука от вградената звучност – равнището на звука и избора на един от режимите на звука. Също по този начин, в менюто има опция за ръчно превключване сред източниците на видео-сигнала, а в последния пункт са ситуирани систематичните настройки: параметрите на OSD, езика на менюто, работа на знака за зареждането, информация за настоящия видео-режим, нулиране на настройките към фабричните стойности и така нататък
Работа на монитора ASUS Designo MZ27AQ
ASUS Designo MZ27AQ употребява 8-битов 27-инчов IPS-панел със съответствие на страните 16:9 и резолюция от 2560х1440 точки (плътността на пикселите е 110 PPI). Въпреки, че мониторът не е разгласен като игрови, и оптималната периодичност на освежаване е общоприетата 60 Hz, производителят въпреки всичко е планувал поддръжката на технология за адаптивна честотата AMD FreeSync (тя работи при свързване към DisplayPort, в диапазона 40-60 Hz).

Отличителна линия на ASUS MZ27AQ е акустичната му система, създадена взаимно с Harman Kardon – тя се състои от два вградени високоговорителя с мощ 6 W всеки и външен субуфер (5 W). Разбира се, от него не очаквайте бездънен бас („най-ниският“ тон, който той съумя да възпроизведе в нашият експрес-тест стартира в диапазона 130-140 Hz), само че средночестотния диапазон с негова помощ се възпроизвежда доста по-добре, в сравнение с без него – по този начин, че за видео от Youtube, фонова музика по време на работа и даже при дребни игрови сесии, тази система при липса на качествени слушалки е много подобаваща.



Времето за реакция – общоприетото за актуалните IPS-матрици – 5 ms (GtG). В настройките има алтернатива за овърклок на матрицата (скрита е под името TraceFree) и са налични 5 разнообразни степени на ускоряване и цялостното му изключване. На първите две стойности, необикновен резултат на овърдрайва не се следи, и едвам на третия (TraceFree=60) размазаността на движещите се обекти стартира да понижава. С увеличението на овърклока, те съвсем изчезват, само че към този момент на четвъртата степен на овърдрайв се появяват забележими артефакти във тип на тъмни шлейфове. По този метод, най-хубавият вид, по наше мнение, е потреблението на междинната степен на овърклока.



В този модел се употребява полуматово покритие на екрана — в него няма паразитни отблясъци при типичното разположение на потребителя, само че при отклоняване настрана, екрана последователно се „превръща“ от матиран в гланциран. Благодарение на това решение, изображението съвсем не страда от кристалния резултат, макар че на макроснимка е допустимо да се виждат леки пиксели.



Ъглите на видимост са доста положителни, даже и спрямо другите IPS-монитори — при мощно отклоняване настрана, яркостта и контраста понижават доста умерено, само че без каквито и да е забележими изкривявания в цветопредаването или температурата на изображението.

Равномерността на подсветката също се оказа доста добра, което е малко ненадейно като за тъничък IPS-монитор с W-LED осветяване — на черен декор в цялостен мрак не може да се разграничат никакви особени петна или течове по краищата на екрана. А по отношение на дълбочината на черното, то тук е типичното за IPS и доста отстъпва на мониторите с VA-панели.



Glow-ефектът също наподобява обичайно: на черен декор при взор под ъгъл от горната страна се появява междинна степен на „изсветляване“ на сребристия или кафяв цвят, според от ъгъла на преглед.

Трептене на подсветката в този модел липсва – за контролиране на яркостта, тук PWM не се употребява, което по достолепие се цени от потребителите с сензитивно към такива неща зрение.

Минималната бляскавост е доста ниска – единствено 26 cd/m2 — това е задоволително за удобна работа даже и при цялостна мрачевина. Максималната бляскавост (средна стойност по измервания в 35 точки на екрана) е доста висока, като за десктоп екран – 365 cd/m2 (обикновено при други модели, този индикатор е на равнище от 250-300), а разликата сред най-ярките сектори (централната област) са малко по-малко от 70 кд/м2 — като се има поради дебелината на корпуса и домашната ориентировка на модела, то индикатора е изцяло допустим.

Фирменият набор от видео-режими Splendid съдържа общоприетите за монитортните на ASUS благоприятни условия – sRGB, Пейзажен, Театрален, Игрови и така нататък sRGB режимът предлага малко повишена гама (до 2.3) и намалена температура, което дава топъл отенък, цветови обсег и покрива 95% от пространството на sRGB и 68% – Adobe RGB.



Традиционно, в този режим са блокирани съвсем всички настройки на изображението, в това число и на яркостта, в това време, режимът „Standard“, с цялостен достъп до всички настройки, предлага съвсем същата картина, тъй че бихме предложили като главен да употребявате точно него, като най-гъвкав и с благоприятни условия за фина конфигурация. Останалите също могат да се употребяват, само че би трябвало да се има поради, че те много мощно трансформират истинското изображение – да вземем за пример, в „Театър“, картината става искрено студена и с дълбоки сенки, а в „игрови“ сянката, в противен случай, доста изсветлява, а в „Пейзажен“ се появява блестящо и наситено изображение.
Обобщение
ASUS Designo MZ27AQ – тъничък и грациозен домакински екран с доста положително качество на картината и акустична система, която звучи доста по-добре от присъщите вградени високоговорители и може да се трансформира в рационална опция на дребните мултимедийни високоговорители. Вероятно е допустимо единствено да се оплачете от обичайните за серията скромни благоприятни условия за контролиране позиционирането на екрана.

Положителни черти:
Ефектен дизайн и тъничък корпус; Високо качество на картината при фабричен настройки; Приличен тон от акустичната система със събуфер.
Отрицателни черти:
Регулиране единствено ъгъла на наклона на екрана; Липса на VESA-монтаж.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР