Поправката в НК за отнемане на автомобилите на пияните или

...
Поправката в НК за отнемане на автомобилите на пияните или
Коментари Харесай

НС е приело отнемането на автомобили за алкохол и наркотици без мотиви

Поправката в Наказателен кодекс за лишаване на колите на пияните или дрогирани водачи или отсъждане на равностойността им е призната без никакви претекстове. Това разгласи юристът Андрей Янкулов, който е някогашен прокурор и някогашен длъжностен зам.-вътрешен министър, а в този момент е част от Антикорупционния фонд.
" Мотиви няма. Буквално. Няма нито ред в законопроекта. А съответните дефинитивно признати текстове, първо, са изменени от плана и, второ, изобщо не са обсъждани - нито на правна комисия, нито в пленарна зала ", изясни Янкулов с пост в обществените мрежи.
Той добавя, че толкоз основни за хиляди хора промени на закона са признати без никаква обосновка какво ги е наложило и какво се цели с тях.
Приетите ремонти в Наказателен кодекс са след сливане на няколко законопроекта. Когато има повече планове за смяна на един и същи закон, те се преглеждат дружно. Идеята за лишаване на коли при закононарушенията срещу превоза е заложена в плана за промени на Наказателен кодекс на Българска социалистическа партия, където обаче се приказва за лишаване " и когато автомобилът не е благосъстоятелност на дееца ", т.е. явно убеждението у вносителите е било, че до момента колите - благосъстоятелност на дееца, са подлежали на лишаване (което не е вярно), а в този момент уголемяват приложното поле до в действителност признатото от Конституционния съд за противоконституционно състояние да се лишава от право на благосъстоятелност и лице, което няма никакво отношение към закононарушението. Според юриста претекстовете на Българска социалистическа партия към плана са " 16 реда глупости ".
В законопроекта на " Възраждане " има сходно предложение във връзка с колите, което обаче е за краткотрайното им лишаване и прекъсване от придвижване за разнообразни периоди по другите сформира, от една до пет години.
На правна комисия при разискване на обединявания законопроект на второ четене има къс спор само по предлагането на " Възраждане ". Вече след това признатият текст на закона е по постъпило предложение сред първо и второ четене на народните представители от Българска социалистическа партия Мая Димитрова и Георги Свиленски, което е само подложено на гласоподаване и в комисия, и в зала, само че не е дебатирано. Така текстът в истинския законопроект на Българска социалистическа партия за лишаване на автомобил " и когато не е благосъстоятелност на дееца “ се заменя със " благосъстоятелност на дееца, а когато деецът не е притежател - да присъди равностойността му ". По този параграф са подложени на гласоподаване и предложенията на " Възраждане " за краткотрайното лишаване, които са отхвърлени, а е признато това.
" Това е резултатът, когато се внасят всевъзможни законопроекти на кг, те действително са без никакви претекстове, просто е поставена някаква страничка с нещо, едвам се каже, че има претекстове, по тях след това се бутат всевъзможни промени сред първо и второ четене... и най-после постоянно не се схваща какво тъкмо се гласоподава ", обобщава Янкулов.
Промените са признати на 28 юли и са обнародвани на 4 август. Тези за отнемането на колите са минали в 21.31 ч., се вижда от разпечатката от гласуването. Само един народен представител от ГЕРБ, както и представителите на " Възраждане " и Има Такъв Народ са били срещу. 135 са били гласовете " за ", а 47 " срещу ", въздържали се няма.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР