Понякога имената на авторите трябва да се изличат, за да

...
Понякога имената на авторите трябва да се изличат, за да
Коментари Харесай

Премиера на „Свобода въпреки всичко“ на Боян Манчев

„ Понякога имената на създателите би трябвало да се изличат, с цел да можем да забележим текста “, споделя философът Боян Манчев в едно по-старо издание на „ Аларма “ по стратегия „ Христо Ботев “ – от февруари тази година, с фокус две други негови книги („ Новият Атанор “ и „ Зима: Вещици, комети “), в очакване на „ Свобода все пак “ (малко преди да излезе, както става дума в разговора). А ние тук (радикално и съзнателно) изличихме, не без болежка в сърцето и дълги съмнения, цялостен един паратекст (или радиотескт), писан с няколко спирания от по седмица, две или три след предаването с Боян Манчев за „ Атанор “-а (четен от водещия на „ Аларма “ през лятото на предходната година) и фантастичния часослов (четен по времето на втората Ковид-изолация – несъмнено, през зимата), с цел да освободим място да забележим „ Свобода все пак “ (четена в сегашния момент), премиерата на чийто първи том „ Свръхкритика и модална онтология “ е с водеща Ани Васева и с присъединяване на Миглена Николчина, Димитър Вацов, Огнян Касабов, Дарин Тенев, Божана Филипова, Богдана Паскалева, както и на самия Боян Манчев. Основата на проучването в „ Свобода все пак “ е един свръхкритически прочит на „ Критика на чистия разсъдък “ на Кант със средоточие парадокса на свободата у Кант.

„ Тази книга слага казуса за свободата като на практика метафизичен проблем – написа създателят в увода – Е ли свободата изискване на самото битие, или тя е, в противен случай, само негов химеричен небосвод? Ако свободата е изискване на съществуването, то по какъв начин можем въобще да я познаем? Как това изискване би могло да се отличи от фоновия звук на съществуването? “.

А в това време, в една паралелна галактика, с дву-тримесечна неотложност и необходимост ви каним и в алхимичната пещ на „ Аларма “ (на територията на „ Метеор “), където с Боян Манчев беседваме пред картината на двете вещици на Ханс Балдунг Грин от 1523г., търсейки връзките сред тъмната философия, тъмния спектакъл и тъмния ефир.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР