Поне още година правителството на Кирил Петков ще е принудено

...
Поне още година правителството на Кирил Петков ще е принудено
Коментари Харесай

Водопад от жалби принуди новата власт да работи с пътния картел


Поне още година държавното управление на Кирил Петков ще е насила да работи с " пътния картел ", както някогашният финансов министър от първия кабинет " Борисов " определяше строителния бранш у нас.

Причината е във водопада от тъжби против оповестените публични поръчки за, които бяха пуснати при започване на април. Общо са подадени 22 тъжби, демонстрира инспекция на Mediapool в регистъра на публичните поръчки и в Комисията за защита на конкуренцията. Най-много - 7 тъжби - са подадени против поръчката за избор на реализатор за ремонт на пътища в Югозападния район. По две са подадени за Северен централен район и Североизточен.

Жалбите са от компании, свързани със сегашните реализатори на пътните поправки в тези области, сочи инспекция в Търговския указател. Те апелират документите на публичните поръчки, по думите на вицепремиера и министър на районното развиване Гроздан Караджов.

Той не конкретизира против какво тъкмо възразяват, само че новото е, че организация " Пътна инфраструктура " (АПИ) за да има по-голяма конкуренция.

Така на процедура новата власт ще бъде принудена най-малко още година да работи с актуалните реализатори, чиито контракти бяха предварително прекъснати от служебното държавно управление. Шест от тези контракти са изтекли в края на парил т.г., а останалите – в края на юни.

Дългият път по осребряването на фактурите

Фирмите в пътния отрасъл претендират за неизплатени от страната към 1.2 милиарда лв. по осъществени към този момент поправки, поради което организираха

В края на април даде зелена светлина фирмите да получат половината от дължимите суми, а остатъкът - след проверка на изпълненото.

Към 10 май на пътните компании към този момент са разплатени над 110 млн. лева Това е към една пета от утвърдената от Народното събрание сума от 600 млн. лева или малко над 20%, сподели министърът на районното развиване Гроздан Караджов по време на блиц контрола в отрасловата парламентарна комисия във вторник.

" Това ще ви се види прекомерно малко, само че се следва строга счетоводна отчетност ", добави той.

Караджов изясни, че няколко са аргументите за бавното погашение на сумите. От една страна компаниите занапред пускат фактури за старите заплащания. Те не са го създали това до момента, тъй като в случай че ги пуснат, би трябвало да платят Данък добавена стойност на страната, а в това време до неотдавна нямаха сигурност, че ще си получат парите.

Освен това спомагателен проблем е, че компаниите в този момент издават фактури за цялата претендирана сума, върху която заплащат Данък добавена стойност, само че на практика ще получат единствено половината от парите, а остатъкът откакто завърши проверката на договорите и изпълненото строителство.

След като бъде издадена фактурата, тя се изпраща за инспекция в Националната организация по приходите (НАП), което лишава към 3 - 4 дни. Ако всичко е наред, чак тогава се пристъпва към заплащането, изясни процедурата Гроздан Караджов.

Той е оптимист, че до десетина дни цялата сума от към 600 млн. лева ще бъде изплатена на пътния отрасъл по старите контракти за настоящ ремонт и поддържане.

" Джентълменска дума " за започване на ремонтите

От 39-те контракта за пътно поддържане , подписани по времето на ГЕРБ, които бяха предварително прекъснати по времето на служебното държавно управление до края на юни 2022 година, с днешна дата единствено по 18 от тях компаниите са подписали съглашения за удължаването им до края на септември и осъществяването на пътни поправки тази година , стана ясно от обясненията на Караджов пред депутатите.

" Твърдо имам вяра на джентълменската дума, която браншът даде и ремонтите скоро ще стартират ", сподели районният министър във вторник. Той изясни, че компаниите нямат интерес да работят на цените от преди две- три години, тъй като да вземем за пример цената на битума единствено за година е скочила с над 60%, а е съществена суровина при асфалтирането на пътищата.

Така пътните компании по старите контракти ще довършат започнатото строителство на 278 обекта за 1.2 милиарда лв. по нови по-високи цени, стана ясно от обясненията на Караджов.

Още на идващия ден - в сряда, пътната организация пусна няколко известия за започващи поправки.

До края на месец май ще стартира изкърпване на близо 27 км от второкласния път Ямбол - Средец , даде обещание АПИ. Пътят е най-пряката връзка сред областите Ямбол и Бургас и се употребява като обходен маршрут на автомагистрала " Тракия ".

В област Пловдив ще бъдат ремонтирани и проектирани 215 км пътища през тази година, заяви по-късно АПИ. Пътните компании, които поддържат пътищата в двете области Пловдив и Бургас, са тези с огромните задатъци от автомагистрала " Хемус ".

След това АПИ осведоми за ремонта на пътища от еврофондовете. В сряда е почнал главният ремонт на 27 км от пътя Поликраище - Елена - Сливен през е почнал. До дни би трябвало да стартира и главният ремонт на 23.4 км от пътя Полски градец - Тополовград - Устрем - права, която е значима за транспортната връзка в област Хасково, за над 19.3 млн. лева с Данък добавена стойност. Изпълнител на обекта е ДЗЗД " ЛОТ 34 АБВ ", в което вземат участие " ВДХ " АД и " АБ " АД - две компании до неотдавна свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, а с днешна дата първата публично е благосъстоятелност на Велико Желев.

В същото време учудващо е забавянето на АПИ при избора на реализатор пона пътя Мъдрец - Гълъбово , чийто ремонт към този момент би трябвало да тече по обещанията на, дадени пред протестиращите в село Обручище в средата на март.

Плащането - следва да забележим

Остатъкът от претендираните от строителите 1.2 милиарда лева според " джентълменската сделка " с премиера би трябвало да бъде разплатен до края на месец юни. Към момента не е ясно дали това ще се случи, тъй като работната комисия се бави с приключването на работата. Отделно постепенно тече и изплащането на безспорните 600 млн. лева

По проект работната група, която ревизира пътните контракти и свършеното по тях, трябваше да завърши работа до 7 май. Така най-малко дадоха обещание ръководещите. Оказва се обаче, че работната група не е съумяла в този период и желае нова пролонгация и още инженери.

" До момента работната група е приключила работата по 22 от общо 34 контракта. Ще ни е нужно малко повече време, с цел да проверим всички контракти ", сподели заместник-министърът на районното развиване Явор Пенчев пред депутатите от отрасловата комисия във вторник. Той се оправда, че това е ужасно доста работа, за която са им нужни инженери.

Депутатът от " ИТН " Георги Георгиев изиска да има гаранции за дребните и междинните компании, че ще си получат парите от огромните, откакто страната се разплати с тях. Обикновено по договорите за настоящ ремонт и поддържане се употребяват подизпълнители. Георгиев предложи и механизъм по какъв начин да става това, само че от обясненията на Гроздан Караджов стана ясно, че той не може да бъде прибавен.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР