Поне 10 млн. лв. вероятно ще струват на България нерешените

...
Поне 10 млн. лв. вероятно ще струват на България нерешените
Коментари Харесай

Глобите за мръсния въздух - 10 млн. лв. като за начало и по 20 млн. на година

Поне 10 млн. лева евентуално ще костват на България нерешените наказателни процедури в бранша на околната среда - сферата, в която най-силно изоставаме от европейските правила. Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов неведнъж съобщи, че чака страната ни да бъде наказана поради мръсния въздух в 5 града.

10 милиона лв. е минималната глоба, в случай че разчитаме на това, че за първи път се случва страна да бъде наказана за замърсяване на въздуха.

Ако и по-късно не разгадаем казуса обаче, стартират да текат ежедневни наказания, които по минимална ставка ще са към 20 млн. лева на година.

При встъпването му в служба Сандов завари 16 наказателни процедури против България и до момента в който поставя старания да се оправи с тях, те към този момент станаха 18. Едната е поради липса на приложение и нормативна база за неорганизираните източници на звук. В петък стана ясно, че България не е предоставила и обновени карти на риска и заплахите от наводнения, за което също сме получили уведомително писмо.

Вероятността по тези две неща наказателната процедура да мине на идващ стадий е минимална, тъй като нормативните документи най-малко са написани.



Екшън проектът на Сандов планува до лятото да предотвратим 6 наказателни процедури, а до края на годината да ги понижим на половина.

Не всичко обаче зависи от положителното предпочитание на екоминистъра. Две от процедурите са свързани с районните депа за боклуци, за които в случай че общините не спомагат, казусът няма по какъв начин да бъде решен.

Единият проблем е с нерекултивираните общински депа за битови боклуци. “За страдание, някои общини не престават да употребяват тези сметища, тъй като им е доста по-евтино, в сравнение с да карат отпадъците до районното хранилище. И има съответни общини, които си разрешават да повтарят нарушаванията ”, сподели Сандов.

Други 52 районни депа, които към този момент не се употребяват, би трябвало да се обезвредят.

Общините ще би трябвало да оказват помощ и за построяването на пречиствателни станции за отпадни води за обитаеми места с 10 000 поданици. В момента по Оперативна стратегия “Околна среда ” се извършват 16 плана. Те обаче се бавят доста и евентуално няма да се р еализират в този програмен интервал

Според министъра по тази наказателна процедура е доста евентуално също да стигнем до правосъдна фаза. В същото време скоро ще изтече и срокът за построяването на пречиствателните станции и за по-малките обитаеми места с над 2 хиляди поданици.

Наказателно дело към този момент се води против България поради превишаване на нормите на серен диоксид за територията на Югоизточния регион. Става дума за региона на Гълъбово.

“Този въпрос може да откри решение със съдействието на замърсителя. Надявам се целият енергиен комплекс, от който е най-вероятното замърсяване, и съответно един от тези източници да спомага с слагане на сероочистваща апаратура, с цел да може тези равнища на серен диоксид да не са над нормата ”, разяснява Сандов. Според него обаче България ще бъде наказана, защото не можем да потвърдим, че сме понижили равнищата на замърсяване. Ако последва второ дело, то към този момент ще е обвързано със наказания.

За две от наказателните процедури държавното управление към този момент предложи законодателни промени, с които можем бързо да ги прекратим. Едното е актуализиране на предварителните оценки на риска от наводнения и на морската тактика. От 1 януари те към този момент не работят, само че с промени в Закона за водите и в Наредбата за запазване на околната среда в морските води е препоръчано да се удължи срокът им на деяние до приемането на нови. Промените минаха на първо четене в Народното събрание.

Преди дни за публично разискване бяха пуснати и промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които се дава опция да се апелират общинските стратегии за качеството на атмосферния въздух, за което също тече наказателна процедура против страната.

Още две от производствата против България биха могли да се закрият относително бързо. Първото е за това, че не сме приложили нужните регламенти по отношение на предотвратяването и ръководството на въвеждането и разпространяването на инвазивни непознати типове. Преди дни то мина на идващ стадий - стимулирано мнение, който е последният преди правосъдна фаза.

Това са растения и животни, които вследствие на човешка интервенция се откриват в региони отвън своя натурален ареал, като се популяризират бързо и изместват локални типове, а това води до съществени екологични и стопански последствия. Министерството изготвя директива за взаимоотношение за повишение на успеваемостта на контрола при въвеждане, търговия, пренос и експорт на екземпляри от дивата флора и фауна, като в същото време в плана на Стратегия за биологично многообразие на България и План за деяние към нея са планувани ограничения и знаци за отбрана от инвазивните непознати типове.

Второто е за невъвеждане в период на ГМО, за което Народното събрание би трябвало да одобри към този момент готовия законопроект.

С промени в Закона за запазване на околната среда, които са импортирани в Народното събрание, могат да се закрият три процедури в рамките на половин година

Първата е за ненапълно транспониране на инструкция за Оценка на въздействието върху околната среда за планове върху околната среда. Измененията, които би трябвало да се вкарат, са в отчета за Оценка на въздействието върху околната среда вложителите да включват резултатите от други към този момент направени оценки на капиталовото предложение, с цел да се избегне повтаряне, както и обществото да бъде осведомено с вероятните решения, които ще се вземат по Оценка на въздействието върху околната среда. С измененията в закона ще се транспонира и европейската инструкция за контрола на заплахите от огромни повреди, които включват рискови субстанции.

Третата наказателна процедура, която ще решим със Закона за запазване на околната среда, е за попречване и надзор на замърсяването от излъчванията от индустрията.

В екшън проекта на министър Сандов е и оповестяването на 221 предпазени зони по “Натура 2000 ”. Тук спорът е за това кой ще ръководи тези зони, за което отдавна се води спор сред министерството, неправителствени организации и избрани заинтригувани страни. Все още не е ясно дали ръководството ще се прави от групи от локални заинтригувани страни, от Регионална инспекция за опазване на околната среда или на национално равнище. Решението ще се вземе посредством промени в Закона за биологичното многообразие. С решение на държавното управление те са избрани като предпочитани за народните представители, само че към момента текстовете не се преглеждат.

До края на годината министърът си е сложил за цел да се одобрят нужните проекти за ръководство на зоните по “Натура 2000 ”, за което закъсняваме с над 5 години

Затова предходната година Европейска комисия стартира дело против България. Процесът обаче не е елементарен, а в случай че не се реши скоро, има възможност да ни бъдат спрени настоящи планове и най-малко две от новите стратегии за районно развиване и превоз за към 1 милиарда лева, прецизира министър Сандов.

Един от тях е планът на ВиК Бургас, който попада в такава територия. За да не се изгубят средствата по него, от ВиК са наели австрийска организация, която да изготви проекта за ръководство. Все отново от Европейска комисия показват, че преценката за всеки един от засегнатите планове ще се прави поотделно.

Първото дело, което България губи, е за унищожени степи в региона на Калиакра. Тогава страната поема ангажимент да компенсира степите с отчуждаване на терени, които да подсигуряват, че ще бъдат непокътнати.

През 2019 година беше подписан контракт с община Каварна за осъществяване на план за пробно възобновяване на терени на Понто-Сарматските степи, финансиран от Предприятието за ръководство на действия по запазване на околната среда (ПУДООС). Срокът за осъществяването ще изтече през април тази година.

Това се управлява от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, и се регистрира регулярно пред Министерство на околната среда и водите и пред Европейска комисия, защото това е една от ограниченията, наложени ни от европейския съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР