Понастоящем много трейдъри и анализатори смятат, че по-лошата част от

...
Понастоящем много трейдъри и анализатори смятат, че по-лошата част от
Коментари Харесай

Решенията за мащабиране от втори слой: Ролята им в бъдещето на блокчейн

Понастоящем доста трейдъри и анализатори считат, че по-лошата част от мечия пазар е минала и би трябвало да навлезем в интервал на струпване.

От началото на 2023 година станахме очевидци на обилни скокове в цените на криптовалутите, като Биткойн проби над $24,000, а Етериум – над $1,500 – и двете равнища се гледат като обилни психически бариери. Към момента на писане на публикацията BTC се търгува на цена от към $24,650, а ETH – на цена малко под $1,700.

Един катализатор обаче може да се окаже решителен освен за идващия бичи пазар, само че и за бъдещето на блокчейн.

Optimistic и ZK rollups

ZK (zero-knowledge) rollups са решение за мащабиране от втори пласт (L2), което разрешава на блокчейн да валидира транзакциите по-бързо като в същото време подсигурява, че таксите за газ остават минимални, комбинирайки процеси на веригата и отвън нея.

С други думи, блокчейн протоколът обработва транзакции, прави калкулации и съхранява данни отвън веригата, до момента в който държи активи в смарт контракт в нея.

Optimistic rollups (OR) са друго решение за мащабиране от L2, позволяващо пакетно събиране на транзакции. Те понижават изчисленията в главната верига на Етериум, като обработват транзакциите отвън веригата, което доста усъвършенства скоростта на обработка.


 


И двете решения за мащабиране дават някои вълнуващи благоприятни условия за вложителите и търговците. OR и ZK rollups могат да усилят потреблението на dApps, построени върху Етериум, като в същото време понижат разноските за транзакции. При съществуването на доста планове, които ги ползват, тези решения могат да играят значима роля в бъдещето на екосистемата.

Добрите и неприятните неща

ZK rollups имат доста комплицирана конструкция спрямо Optimistic rollups.

Основната разлика е, че OR разчитат на доказателства за машинация, до момента в който ZK разчитат на доказателства за нулево познание, с цел да ревизират измененията в главната верига (преход от едно положение в друго).

Когато става въпрос за мащабируемост, то OR се считат за по-ефективно решение от ZK. За разлика от вторите, първите не изискват изчислителна работа за подаване на транзакциите във веригата. В резултат на това OR имат доста преимущество във връзка с мащабируемостта.

Въпреки това изтеглянето на средства от тях към верига на първи пласт (L1) лишава повече време заради закъснение, което разрешава на всеки да оспори изходяща транзакция с доказателство за машинация. От друга страна, ZK нямат никакви интервали на оборване или забавяния при евакуиране на средства към Етериум, тъй като всеки преход в положение се ревизира неотложно с доказателства за годност.

Доскоро единствено OR можеха да извършват смарт контракти, до момента в който ZК можеха да обработват единствено елементарни прехвърляния на токени и атомни суапове. Но в този момент разработчиците са намерили метод да осъществят смарт контракти и за ZK.

Смята се, че OR са по-рентабилни, защото не правят никаква спомагателна изчислителна работа отвън веригата за разлика от ZК, които изискват доказателства за годност, които усилват разноските по транзакциите.


НЕ ИЗПУСКАЙ: 


Освен това OR дават решения за отбрана на персоналните данни, налични в блокчейн мрежите на базовия пласт, защото всички данни за транзакциите се разгласяват във веригата. ZK, въпреки това, оферират известно равнище на дискретност, защото данните за транзакциите не се разгласяват самостоятелно на базовия пласт, а единствено като доказателство за годност.

Заключение

Решенията за мащабиране на Етериум могат да бъдат искрата на идващия бичи поход за най-големия алткойн по пазарна капитализация. Виждаме известно облекчение на крипто пазарите и макар че някои анализатори към момента предвиждат още спадове, по-голямата част от общността стартира да счита, че сме минали през множеството компликации и че множеството криптовалути са достигнали дъното.

Въпреки че криптовалутите са мощно волатилни активи и бъдещите трендове са сложни за прогнозиране – Zero Knowledge и Optimistic rollups може да се окажат най-практичното осъществяване в историята на блокчейн. Като оставим настрани цените, тази стъпка може в допълнение да подтиква приемането им в международен мащаб и да проправи пътя на цифровата стопанска система.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР