Ползването на всичките 79 броя пътища е уредено нормативно още

...
Ползването на всичките 79 броя пътища е уредено нормативно още
Коментари Харесай

Въведоха режим за достъп до връх Ботев - най-много 10 автомо...

Ползването на всичките 79 броя пътища е уредено нормативно още със основаването на предпазената територия Национален парк „ Централен Балкан “ и приемането на Плана за ръководство на парка за 2016-2025 година

Нарушители има, само че се засичат относително рядко.

По трасето има охранители, само че феновете на офроуда с мотори и АТВ употребяват странични рискови пътеки и се измъкват безнаказано с помощта на кросовите возила без регистрационни табели, каските и шлемовете.

Само част от пътищата в Национален парк „ Централен Балкан “ са със свободен достъп за коли. Свободни пътища край Тетевен са трасетата от село Рибарица до хижите „ Вежен “ и „ Бенковски “. Край Троян МПС могат да се движат свободно до село Кърнаре и до хижа „ Хайдушка ария “, от местността Беклемето до хижа „ Дерменка “.

Край Калофер е свободно придвижването на коли от Мъжкия манастир.

Четири са пътищата с стеснен достъп в Национален парк „ Централен Балкан “. По тях се позволява придвижването на до 10 МПС дневно през уикендите в интервала от 1 юни до 15 септември. Разрешение се взема от дирекцията на Национален парк „ Централен Балкан “, само че квотата за достъп се изчерпва бързо.

Най-атрактивният маршрут е Калофер-местността Паниците-връх Ботев. 40-километровото трасе тук-там е толкоз рисково, че го съпоставят с рали " Дакар ". Голям е напорът и към трасетата от Сопот към хижа „ Добрила “ и от хижа " Тъжа " до връх Ботев.

Всички останали пътища в Национален парк „ Централен Балкан “ са неразрешени за придвижване на МПС.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР