Получаването на статут на държава кандидат за членство в Европейския

...
Получаването на статут на държава кандидат за членство в Европейския
Коментари Харесай

Може да получи статут на страна кандидат. Има ли бърз коридор за Украйна в ЕС

Получаването на статут на страна претендент за участие в Европейския съюз (ЕС) ще промени вероятностите пред Украйна. Това сподели пред Свободна Европа Гергана Паси , някогашен министър по европейските въпроси на България. Според нея Украйна може да получи статут на страна претендент за участие по съкратена процедура, само че не може да влезе неотложно в Европейски Съюз.

„ Допускам, че тук месеците ще бъдат трансформирани в седмици и в дни и персонално аз не бих се учудила, в случай че [Европейската] комисия бързо приготви мнение и на Европейския съвет, който се чака по-късно през месец март, страните членки да вземат решение за допускане на Украйна като страна претендент “, сподели Паси.

Президентът на Украйна Володимир Европейски Съюз „ неотложно “ да одобри страната му в Европейски Съюз. „ Сигурен съм, че е заслужено. Сигурен съм, че е допустимо “, сподели той в понеделник. Това се случи на петия ден от началото на съветската война против Украйна, която стартира на 24 февруари. Руската експанзия беше наказана от Запада, а на Русия бяха наложени наказания.

Гергана Паси сподели, че това са най-тежките наказания , налагани в миналото от Европейски Съюз против друга страна.

„ Непосредствените резултати, които виждаме, приказват, че резултатът е изумителен и незабавен. Разбира се, когато се работи с диктатори, чисто умозрителен е анализът до каква степен това повлиява на техните решения “, сподели тя. „ Но считам, че Европа вярно наложи тези наказания. Правилно беше, че бързо ги наложи. “

Следва цялостният текст на изявлението:

- Има ли такава процедура и допустимо ли е да се случи това с смяната на статута на Украйна във връзка с участието в Европейски Съюз толкоз бързо?

-Няма такава процедура, написана в Договора за Европейския съюз. Там са ясно обрисувани условията и стъпките, през които всяка европейска страна, която желае да се причисли, би трябвало да мине. Но в същия миг би трябвало да държим сметка, че живеем в друго време. Живеем във време на експоненциална политическа смяна и това, което е било немислимо през вчерашния ден или преди седмица, през днешния ден може да стане точка от дневния ред на Европейски Съюз. Размяната на послания сред президента Зеленски и ръководителя на Европейската комисия от последните дни, в този момент течащата полемика в Европейския парламент, който може би ще излезе с резолюция, приказва тъкмо за такава смяна. Тоест Украйна, която от 2017 година е асоцииран член на Европейски Съюз, тя е подписала съглашение за асоцииране – с подобен статут беше България през 1993 година, през вчерашния ден е подала молба за участие.

Допускам, че това, по което Европейски Съюз ще се стреми да реализира консенсус, ще е даване на Украйна на статут на страна претендент. Това не я прави автоматизирано страна, която стартира договаряния за участие, само че несъмнено трансформира вероятността, дава ѝ достъп до доста повече финансови принадлежности и я включва в неофициалните полемики на Европейски Съюз. Тоест в случай че има неофициална среща на генералните шефове, неофициална среща на външните министри, на министрите в Съвета по правораздаване и вътрешни работи и прочие – това са тези срещи, на които не се взимат решения, само че се дискутират значимите политически въпроси, Украйна би могла да взе участие.

Използвам случая да поздравя президента, че е подписал това отворено писмо, с което България изпраща обръщение, че в действителност поддържа желанието на Украйна да влезе в орбитата на европейското политическо семейство.

-Украинският президент употребява думата „ неотложно “. Но тази дума преведена на европейски и с европейската мерна единица за време какво би могла да значи?

-Трудно ми е да отговоря. Европейски Съюз най-често бива упрекван за това, че се включва във значимите политически решения прекомерно постепенно и прекомерно късно. Но считам, че в тази ситуация Европа опровергава сама себе си и виждаме доста съответната и бърза политическа реакция по ред въпроси, в това число и глобите, които Западът наложи на Русия.

„ Незабавно “ в съответния политически миг значи доста по-бързо, в сравнение с процедурата разрешава. Обикновено в такава обстановка, в която имаме молба за участие, каквато беше подадена от украинското държавно управление, следва една дълга процедура, в която Европейската комисия би трябвало да излезе със мнение, в което прави оценка до каква степен е готова съответната страна. Това лишава най-малко 12 до 18 месеца. Допускам, че тук месеците ще бъдат трансформирани в седмици и в дни и персонално аз не бих се учудила, в случай че комисията бързо приготви мнение и на Европейския съвет, който се чака по-късно през месец март, страните членки да вземат решение за допускане на Украйна като страна претендент.

Искам да отбелязвам и още една тематика. Ние като страна, която е в източната част на Европа, напълно естествено ще си зададем въпроса – добре, страните от Западните Балкани толкоз години се борят за превъзмогване на всичките пречки за започване на договаряния с Европейски Съюз, това няма ли да е деморализиращо за тях? Аз считам, че не. Първо тъй като имаме изключителна обстановка, и второ, тъй като е изцяло допустимо една такава ускорена писта за диалози сред Украйна и Европейски Съюз да форсира и диалозите на страните от Западните Балкани с Европа.

-Каква е вашата оценка за пакета от наказания, които бяха признати от Европейски Съюз към Русия. Смятате ли, че те ще дадат някакъв резултат?

-Санкциите по принцип са инструмент със противоречив резултат, само че съответно тези наказания, които бяха направени като пакет от Запада в тази обстановка по отношение на Русия, са най-тежките наказания, които Европейски Съюз в миналото е налагал на страна агресор.

Непосредствените резултати, които виждаме, приказват и на хора, които не са експерти по тематиката, че резултатът е изумителен и незабавен. Разбира се, когато се работи с диктатори, чисто умозрителен е анализът до каква степен това повлиява на техните решения. Но считам, че Европа вярно наложи тези наказания. Правилно беше, че бързо ги наложи. И единството на Запада е най-важният сигнал, който той би трябвало да изпрати към Русия и останалите страни в света, които биха помислили за такава едностранна експанзия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР