Полският президент Анджей Дуда днес помилва двама бивши членове на

...
Полският президент Анджей Дуда днес помилва двама бивши членове на
Коментари Харесай

Полският президент помилва вкараните в затвора политици

Полският президент Анджей Дуда през днешния ден помилва двама някогашни членове на държавното управление и прикани за незабавното им освобождение от пандиза в сходство с настояванията на главната опозиционна партия " Право и правдивост " (ПиС), която загуби властта предишния месец, съобщи Ройтерс.

Бившият министър на вътрешните работи Мариуш Камински и неговият заместител Мачей Воншик бяха вкарани в пандиза този месец, откакто бяха наказани за корист с власт, до момента в който са заемали съответните постове. Двамата оповестиха гладна стачка, потвърждавайки, че са " политически пандизчии ", а вкарването им в пандиза провокира огромни митинги на десетки хиляди последователи на ПиС.

Дуда, който е съдружник на ПиС, помилва двамата политици, откакто те бяха наказани за първи път през 2015 година, само че Върховният съд на Полша реши, че действието му няма годност, като съобщи, че президентското опрощение не може да бъде произнесено преди да бъде издадено дефинитивно решение по делото.

След това двамата мъже работиха в националистическото държавно управление на ПиС, само че предходната година Върховният съд съобщи, че делото би трябвало да бъде обновено. Те бяха наказани на две години затвор през декември, когато властта беше поета от новата центристка коалиция в Полша.

В рамките на няколко дни след вкарването им в пандиза Дуда разгласи, че е почнал процедура по помилването им за повторно.

" За мен те постоянно са били помилвани, само че като се имат поради обществените безредици, взех решение да предизвиквам (нова) процедура за опрощение ", съобщи Дуда в изказване.

" Обръщам се към министъра на правораздаването с молба за неотложно освобождение на двамата господа от пандиза. "

По-рано през днешния ден министърът на правораздаването Адам Боднар, който е и основен прокурор, съобщи, че двамата мъже не би трябвало да бъдат помилвани, само че неговото мнение не е обвързващо за президента, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР