Полският премиер Матеуш Моравецки обвини руския президент Владимир Путин в

...
Полският премиер Матеуш Моравецки обвини руския президент Владимир Путин в
Коментари Харесай

Полският премиер обвини Путин в лъжа за ВСВ

Полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна съветския президент Владимир Путин в неистина, оповестява " Асошиейтед прес ".

Обвинението му е във връзка изказванието на Путин, че точно Полша носи виновност за експлоадирането на Втората международна война. Според Моравецки задачата на Путин е по този метод да отклони вниманието от скорошните политически провали на Русия.

Преди към седмица съветският президент съобщи, че Полша носи отговорност за експлоадирането на войната и това ускори напрежението сред двете страни. В петък съветският дипломат във Варшава беше привикан за диалог в полското външно министерство поради думите на Путин.

Втората международна война стартира през 1939 година, когато в Полша нахлуват войските на нацистка Германия, а две седмици по-късно - и на Съветския съюз. Двойната окупация е осъществена дни, откакто двете тоталитарни страни подписват скришен протокол за делба на Полша и балтийските страни. Във войната умират към 6 милиона поляци, отбелязва " Асошиейтед прес ".

Президентът Путин неведнъж е лъгал за Полша и постоянно го е правил напълно умишлено, твърди полският министър. По негови думи това става най-често, когато Москва усеща интернационален напън, провокиран от дейностите й. И то напън не на историческата, а на най-съвременната геополитическа сцена, прецизира Моравецки във Facebook и Туитър.

Той показва няколко неотдавнашни събития, които дефинира като провали за Русия. Сред тях е наложената поради приложимост на допинг краткотрайната възбрана съветски спортисти да вземат участие в интернационалните надпревари, както и несполучливият опит на Кремъл " изцяло да подчини Беларус на Русия ".

Полският министър председател уточни и удължаването на глобите на Европейски Съюз против Русия, които бяха наложени поради анексирането на Крим, както и глобите на Съединени американски щати във връзка с построяването на съветския газопровод " Северен поток 2 ".

Според Моравецки думите на съветския президент целят да прикрият точно тези проблеми.

Опоненти на полското консервативно държавно управление упрекнаха полските управляващи, че са се забавили и не са реагирали задоволително изрично на изказванията на Путин, свързани с острата реакция на съветския водач против резолюция на Европейския парламент, в която се споделя, че Съветският съюз, както и Германия, носят отговорност за експлоадирането на Втората международна война. Руският президент назова резолюцията " цялостни нелепости ".

Путин бе безапелационен, че причина за войната не е бил пактът Рибентроп - Молотов, а Мюнхенското споразумение от 1938 година и акцентира, че Полша се е възползвала от него, с цел да реализира териториалните си искания към регион в днешна Чехия.

Освен това Путин упрекна и тогавашния дипломат на Полша в Берлин Йозеф Липски, който съгласно него подкрепял политиката на Хитлер и даже заречен да му вдигне монумент във Варшава, в случай че изпрати всички полски евреи в Африка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР