Полският Национален съдебен съвет не е независим орган, а новата

...
Полският Национален съдебен съвет не е независим орган, а новата
Коментари Харесай

Полският Върховен съд нанесе удар на управляващите

Полският Национален правосъден съвет не е самостоятелен орган, а новата дисциплинарна камара на Върховния съд не дава отговор на условията на правото на Европейския съюз и не подсигурява самостоятелност от изпълнителната власт, постанови през вчерашния ден полският Върховен съд, представен от " Франс прес " и ДПА.

Определението на съда е удар против консервативната ръководеща партия " Право и правдивост " (ПиС), която прави правосъдна промяна, откогато завоюва властта през 2015 година Реформите породиха борба сред Варшава и Европейски Съюз.

Националният правосъден съвет е орган, претрупан от конституцията да пази независимостта на правосъдната система. Той е виновен за избора на съдии, в това число на членовете на дисциплинарната камара на Върховния съд, които по-късно са назначавани от полския президент, напомня ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Вчерашното правосъдно решение произтича от разпореждане на Европейския съд от 19 ноември, съгласно което полският Върховен съд би трябвало да дефинира дали новата му дисциплинарна камара е задоволително самостоятелна да се занимава с импортирани от съдии тъжби срещу ранното им пенсиониране.

" Файненшъл таймс " отбелязва, че като част от правосъдната промяна " Право и правдивост " даде на политици опцията да избират множеството членове на Националния правосъден съвет, а дисциплинарната камара може да санкционира съдии и за държанието, и за наличието на решенията им, което тормози деятели.

Новината идва след провелите се през уикенда митинги в над 100 полски града против промените на " Право и правдивост ".

Партията упорства, че измененията са нужни, с цел да се усъвършенства действието на правосъдната система, която е считана за неефикасна и не е била реформирана от рухването на комунизма преди 30 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР