Полската полиция арестува двама високопоставени членове на Право и справедливост

...
Полската полиция арестува двама високопоставени членове на Право и справедливост
Коментари Харесай

Бивш вътрешен министър на Полша и негов заместник са арестувани

Полската полиция арестува двама високопоставени членове на " Право и правдивост " - някогашният министър на вътрешните работи Мариуш Камински и Мачей Васик, негов заместител.

Това се случи откакто двамата депутати се укриваха с часове в двореца на президента Анджей Дуда, където в завършек на сметка са били арестувани.

Варшавската полиция не даде повече детайлности, като само заяви, че карцерът е " в сходство със правосъдната заповед ".

Това е следващата ескалация в разногласието сред новото държавно управление, ръководено от министър-председателя Доналд Туск, и консервативната партия " Право и правдивост ", която управляваше Полша в продължение на осем години, само че претърпя проваляне на парламентарните избори през октомври предходната година.
Дуда е тясно обвързван със " Право и правдивост " и не крие, че ще се опълчва на програмата на Туск. Вторият и финален мандат на президента е доникъде на 2025 г.Очаква се Дуда, който има право да постанова несъгласие върху решенията на Народното събрание съгласно полската конституция, да блокира всяка амбициозна стратегия с прогресивни планове на кабинета.
Туск упрекна президента, че дружно с " Право и правдивост ", основава безпорядък и неустойчивост след изборното проваляне.

" Дуда би трябвало да спре този театър, който води до доста рискова обстановка ", сподели министър председателят, представен от " The Guardian ".

Tой добави, че президентът попречва правораздаването, като дава леговище на търсените лица.

На конференция Туск прочете член от наказателния кодекс, който съгласно него Дуда е нарушил и за който се планува затвор от три месеца до пет години.

" Искам единствено президентът да знае в какво са го вкарали неговите политически другари. Те са тези, които му слагат капан, а не аз ", сподели Туск.

Непосредствено преди да бъдат аресувани, Мариуш Камински и Мачей Васик излязоха за малко от двореца, с цел да приказват с публицисти.

" В момента сме с президента на Република Полша, до момента в който злото не изгуби ", съобщи Камински, като добави, че „ не се крие “.

Камински и Васик към този момент бяха наказани за корист с власт за дейности, подхванати през 2007 година, когато работеха в предходното държавно управление, ръководено от " Право и правдивост ". Двамата пледират, че са почтени.

Когато " Право и правдивост " се връща на власт през 2015 година, Дуда помилва Камински и Васик, само че преди обжалването им да е стигнало до по-висша инстанция, което им разрешава да заемат високи държавни постове.

През юни Върховният съд на Полша анулира помилването и разпорежда наново разглеждане на делото.

Междувременно ръководителят на Народното събрание Шимон Холовня отсрочи плануваната сесия на Сейма, долната камара на Народното събрание, която трябваше да стартира през днешния ден, за идната седмица.

Холовня съобщи, че обстановката е основала " дълбока конституционна рецесия, която не подсигурява, че разискванията в Сейма тази седмица ще бъдат спокойни ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР