Полша официално започна продажбата на марихуана за медицински цели. Тя

...
Полша официално започна продажбата на марихуана за медицински цели. Тя
Коментари Харесай

Полша започна да продава марихуана за медицински цели

Полша публично стартира продажбата на марихуана за медицински цели. Тя към този момент може да се купи в полските аптеки, само че е нужно лекарско наставление.

" Досега имахме закон, който позволяваше потреблението на здравна марихуана, само че нямахме медикаменти. Това е началото на нова епоха за пациентите ", споделя доктор Йежи Ярош, анестезиолог и болничен експерт в хосписa " Свети Кшищоф " във Варшава.

През октомври 2018 година канадското сдружение Aurora получи позволение от полското министерство на опазването на здравето да стартира доставката на медицински канабис в Полша, напомня Emerging Europe.

Досега пациентите трябваше да внасят своите медикаменти от чужбина, което е комплицирана, скъпа и отнемаща време процедура.

" Законът в Полша не съдържа затворен лист с медицински положения, при които може да се предписва канабис. Очакваме, че към 60% от продуктите ще отидат при пациенти с хронична болежка, да вземем за пример свързани с рак или мигрена, а останалите при хора с множествена склероза и епилепсия, наред с други (заболявания) ", споделя Самия ал-Хамери, фармацевт от Spectrum Cannabis - канадската компания, която доставя аптеките в страната.

Тъй като не съществува закрепен лист за здравната приложимост на веществото в полското законодателство, има съществени опасения, че с лекарството може да бъде злоупотребявано, защото се счита, че лекарите ще вземат решение случайно по кое време и на кого да го предпишат.

" Очакванията са големи, само че тази терапия е единствено за няколко пациенти. Само 15% от пациентите ми дават отговор на изискванията за потребление на това лекуване и единствено когато други способи на лекуване са неефективни ", изяснява доктор Ярош.

Въпреки че рецептата може да бъде предприсана от всеки доктор, един грам здравна марихуана ще коства към 65 злоти (15 евро), а лекарството няма да се съхранява на място. Пациентите ще би трябвало да подадат рецептата в аптека, която ще поръча веществото от търговеца на едро.

Друг вероятен проблем е, че оттатък предписването към този момент няма документи за пациентите, с цел да потвърдят, че им е предписана марихуана за медицински цели. Ако те бъдат спрени и тествани от полицията, това може да им сътвори проблеми.

" Може би разписката от аптеката ще бъде задоволително доказателство ", допуска доктор Ярош. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР