Полша няма да даде на Киев всичките си изтребители МиГ-29,

...
Полша няма да даде на Киев всичките си изтребители МиГ-29,
Коментари Харесай

Полша няма да даде на Украйна всичките си изтребители МиГ-29

Полша няма да даде на Киев всичките си изтребители МиГ-29, доставките ще се реализират поредно, заяви украинската организация УНИАН, цитирайки полския заместник-министър на външните работи Павел Яблонски.

Той съобщи пред радио РМФ 24: " Не, не мисля, че ще дадем всички изтребители МиГ-29 на Украйна. "

Според него изтребителите ще бъдат излъчени поредно, тъй че доставките да бъдат ефикасни. Освен това дипломатът увери, че ще бъде засилена и сигурността на Полша, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано някои полски медии бяха пресметнали, че Варшава разполага с 40 МиГ-29, само че Военновъздушни сили на страната употребяват единствено 29 от тези бойни машини. Останалите изтребители от години стоят в хангара, без да бъдат ремонтирани или осъвременени.

От година Киев се пробва да издейства прехвърлянето на западни изтребители на украинските Военновъздушни сили, като съумя да реализира прочут триумф едвам през тази година, напомня УНИАН.

На 16 март 2023 година полският президент Анджей Дуда сподели, че страната му ще съобщи четири изтребителя МиГ-29. На идващия ден Словакия разгласи предаването на 13 такива изтребителя.

От своя страна представителят на Военновъздушни сили на Украйна Юрий Игнат означи, че предаването на МиГ-29 може да подтикне съдружниците да дават на Украйна и изтребители Ф-16.

На 23 март Братислава съобщи, че към този момент е дала на Киев първите четири МиГ-29. Словакия утвърди доставката, откакто Съединени американски щати дадоха обещание солидна отплата.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР