Положителният извод, който можем да направим, е че макар и

...
Положителният извод, който можем да направим, е че макар и
Коментари Харесай

КЗП: Летният туристически сезон премина без драстични нарушения

" Положителният извод, който можем да създадем, е че въпреки и да срещнахме още веднъж нарушавания, нямаше нещо фрапантно, нито " новаторски практики ", на които сме се натъквали в минали сезони, от рода на такса " празен стол " или " игра на дете в заведение ". Така ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов заключи в утринния блок на Канал 3 резултатите от осъществения надзор през отминаващия летен сезон. 

За качеството на туристическия артикул по акцията Лято 2018 и по сигнали на жители, от време на време взаимно с други контролни органи, са осъществени към 1500 инспекции по Черноморието. В 8-10% от случаите са открити нарушавания. " Основният проблем продължава да бъде разминаването сред това, което се дава обещание и това, което действително се дава на място ", изясни Маргаритов. Той призна, че в красивите предложения с изкушаващи описания от време на време се съдържа известна доза илюзия. Има случаи и на даване на туристически услуги в некатегоризирани обекти. Също – икономисване на значима информация или липса на реквизити в менютата в заведенията за хранене и развлечения.

Председателят на КЗП уточни, че не е открито предложение на рисков алкохол, само че е имало случаи на разводнен. Той даде образец и за нелоялна процедура, при която търговец е създавал усещането у потребителите, че продава уиски, а в действителност е ставало дума за имитиращ артикул, който не дава отговор на условията на закона за този тип спиртна напитка. 

По отношение на ол инклузива Маргаритов обясни, че базовите условия при даването на този вид услуги са посочени в Наредбата за категоризация на туристическите обекти. Той обърна внимание, че не всички услуги по формулировка биха могли да попаднат в този пакет. Например, потреблението на паркинг или чадър и шезлонг на плажа, може да става против в допълнение възнаграждение, в случай че авансово категорично не е контрактувано друго. " Към съчетанието, което така и така не е българско, се прикачват избрания като Ultra, Light и прочие, които би трябвало да ориентират сякаш потребителя по отношение на каталога услуги, които той може да употребява в съответния комплекс, а от време на време се открива, че задачата на търговеца е да направи някои ангажименти и запаси ", изясни ръководителят на КЗП.

При определяне на нарушавания се постановат плануваните в закона наказания и ограничения. " Макар и да не е директно записано като наша функционалност, ние постоянно се стремим да спомагаме на потребителя да получи отплата от хотелиера или ресторантьора. Случаи на положителни практики има много в последно време. Най-важното е, че реакцията на потребителя и дейностите на контролните органи постоянно имат възпиращ резултат във връзка с търговците във връзка следващо осъществяване на нарушаване ", сподели още Маргаритов.

" Надявам се с нашата сложна активност да сме съумели да обхванем цялата палитра от вероятни случаи на нарушавания. Също и когато потребителите са ни алармирали да реагираме в точния момент. Така пазарът от ден на ден се почиства. Целта е да можем да сложим един извод в края на сезона, че качеството на нашия туристически артикул не е неприятно, може и още да се усъвършенства. Но значимо е всички институции да работят за това с всеки идващ сезон услугите да стават все по-достъпни и качествени и хората да бъдат задоволени ", съобщи Маргаритов. 

Председателят на КЗП удостовери, че още от средата на лятото текат и инспекции в комерсиалната мрежа по отношение на акциите за понижение на летните сбирки. Той предложи потребителите да не се увличат по огромните проценти отстъпки и да съпоставят разнообразни оферти, а при покупка да наблюдават на касата да се маркира понижената цена. Проверките на КЗП ще продължат и във връзка с стоките за възпитаници във връзка новата образователна година, както и при акцията " Черен петък " през ноември месец.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР