,,Положителните оценки на Европейската комисия и изказването на нидерландския премиер

...
,,Положителните оценки на Европейската комисия и изказването на нидерландския премиер
Коментари Харесай

Министър Стоянов: МВР е свършило своята работа за приемането на България в Шенген

,,Положителните оценки на Европейската комисия и изявлението на нидерландския министър председател Марк Рюте ясно демонстрират, че България следва да бъде призната в Шенгенското пространство до края на тази година``, разяснява министърът на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка опцията ветото от страна на Нидерландия във връзка с страната ни да бъде вдигнато, в случай че Европейска комисия даде позитивно мнение по отношение на осъществяването на критериите.

„ Европейска комисия твърдо поддържа присъединението ни към Шенген до края на тази година “, акцентира министър Стоянов и напомни следващия отчет на Комисията, който регистрира напредъка на България и Румъния във връзка с осъществяване на пилотните планове, свързани с въвеждането на бързи процедури за даване на леговище и с връщането на нелегално пристигнали в Европейски Съюз мигранти.

„ В рамките на срещите, които българската делегация, водена от министър-председателя акад. Николай Денков, организира с канцлера Карл Нехамер и на диалозите ми с вътрешния министър Герхард Карнер бе дадена доста висока оценка за работата на Министерство на вътрешните работи и в частност на граничните управляващи и бе изказана признателност за резултатите, които сме постигнали “. От тяхна страна за следващ път чухме мнението, че Шенген не действа като цяло. Те аргументират своите изказвания с това, че доста страни членки на Европейски Съюз стягат режима по надзор на границите. Трябва да се вземе поради обаче, че точно тези страни упорстват страната ни да бъде част от Шенгенското пространство и декларират изрично, че този засилен надзор е с оглед обстановката сред Израел и линията Газа и възможни терористични заплахи``, заяви вътрешният министър.

Министър Стоянов уточни, че от началото на тази година досега българските гранични управляващи са предотвратили към 165 000 опита за нелегално прекосяване на българо-турската граница и посочи, че като институция Министерство на вътрешните работи е свършило своята работа и ще продължи да работи интензивно за смяна на австрийската позиция, с цел да бъде страната призната през декември в Шенген. Това, което остава да бъде направено, е да бъдат положени старания с оглед спазването на разпоредбите и договорните връзки на Европейски Съюз от страна на Австрия.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР