Полицията в руската република Хакасия в Сибир задържа известен местен

...
Полицията в руската република Хакасия в Сибир задържа известен местен
Коментари Харесай

Руски журналист е задържан заради публикация, че полицаи отказват да воюват в Украйна

Полицията в съветската република Хакасия в Сибир задържа прочут локален публицист поради обява, в която се оповестява, че 11 чиновници на полицейското звено за битка с безредиците отхвърлят да водят война в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Арестуваният е Михаил Афанасиев , основен редактор на онлайн изданието “Новий фокус ” . В четвъртък той е бил упрекнат в разпространяване на “съзнателно подправена ” информация за съветските въоръжени сили. Новият съветски закон, признат след началото на нашествието в Украйна, планува наказване до 10 години по това обвиняване.

Афанасиев е един от най-известните публицисти в Сибир. Той е първият задграничен притежател на премията на Шведската асоциация на издателите на списания и два пъти е награждаван с премията “Сахаров ” .

Журналистът е разгласил голям брой следствия по деликатни тематики в Хакасия, като проведената престъпност и хипотетични злоупотреби с власт на локални чиновници.

През 2009 година той беше упрекнат в клюка поради материал, критикуващ реакцията на съветското държавно управление на детонация в най-голямата Водноелектрическа централа, станала същата година. През 2016 година имаше информации, че е получил смъртни закани от незаконна тайфа, настояща в сибирския Красноярски район, откакто в детайли описал противозаконната активност на групата и подозренията за нейни връзки с локалната полиция.

Друг работещ в Сибир публицист също беше задържан в сряда по съмнение в нарушение на новите закони за медийно отразяване на обстановката в Украйна. Сергей Михайлов , създател на седмичника ЛИСток, който излиза в република Алтай, е в прелиминарен арест поради „ апели за наказания против Русия “ в медията.

Сайтът на ЛИСток беше блокиран през март поради “насърчаване “ на дейности, противопоставящи се на съветската инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  В задръстването преди Киев. Как някои украинци към този момент се връщат  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР