Политиките по интеграция на ромските малцинства у нас няма как

...
Политиките по интеграция на ромските малцинства у нас няма как
Коментари Харесай

Томислав Дончев посочи мерките, с които да се интегрират ромите в обществото

Политиките по интеграция на ромските малцинства у нас няма по какъв начин да бъдат приоритет единствено на едно министерство. Те би трябвало да бъдат приоритет на цялата страна, на всички ведомства по веригата. За жал резултатите от последните години са разнообразни от тези, предстоящи от българското общество. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на народния представител от Българска социалистическа партия Георги Гьоков по отношение на политиките във връзка с интеграцията на ромите в границите на днешния парламентарен надзор.

По думите му има четири съществени опори, които биха могли да подкрепят интеграцията на ромите в българското общество.

,,На първо място това е образованието, което би решило казуса в дълбочина. Защото в случай че бяха придобили положително обучение преди време, случаите от последните седмици нямаше да се случат. Държавата поставя изключителни старания в тази тенденция, зает е целият държавен уред. Близо 12 000 души от администрацията обикалят махалите и употребяват всички законодателни благоприятни условия и резултат от това има – върнати са към 17 000 деца назад в класните стаи, само че по-важното е в този престой да има и смисъл. На второ място е опазването на здравето. Там също би трябвало да се работи, защото ромите имат невисок здравен статус, фамилното обмисляне също е проблем. Третата опора е интеграцията им в пазара на труда. И на четвърто място, само че не по значимост е жилищната политика. В годините обратно редица неразумни управници са позволили появяването на гета, като под,,гета “ имам поради събирането на противозаконни постройки и това че има гета е единствено началото на казуса. Когато живееш в такова гето, няма по какъв начин да имаш ток и вода по законов ред. Оттам се нарушава законът. От гетото потегля престъпният статус. Истината е, че през последните 30 години страната не откри съответен метод да се оправи с този проблем. В гетата се рециклират всички неприятни привички. Ако не се реши този проблем, останалите ограничения няма да имат никакво значение'', изясни вицепремиерът Дончев.

,,Технологията е вярна, защото се базира на всичко, употребено от други европейски страни. Но има неточности в политиката, тъй като тематиката интеграция е тръгнала без публичен спор, без консенсус. Не е обяснено какви старания би трябвало да бъдат положени. Темата виси във въздуха'', съобщи още Дончев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР