Политиката на нулев ковид и кризата на имотния пазар са

...
Политиката на нулев ковид и кризата на имотния пазар са
Коментари Харесай

Икономическият растеж в Китай изостава от този в Азия за пръв от 1990 г.

Политиката на нулев коронавирус и рецесията на имотния пазар са основните фактори за забавянето. Една трета от всички имотни заеми в страната се класифицират като неприятни. Азиатските стопански системи като цяло се развиват по-добре от китайската.
Китай ще изостане по стопански напредък от останалата част от Азия за първи път от 1990 година, сочат нови прогнози на Световната банка. Това се дължи основно на локалната политика за нулев коронавирус, както и.

Реклама

Световната банка ревизира прогнозата си за растежа на брутния вътрешен артикул във втората по величина стопанска система на планетата до 2.8% спрямо 8.1% предходната година. Освен това сегашната прогноза е доста по-ниска от тази, която банката направи през април, когато предричаше растеж на Брутният вътрешен продукт за 2022 година в диапазона сред 4 и 5%.

В същото време упованията за останалата част от Източна Азия и Тихия океан се усъвършенстваха. Регионът, като се изключи Китай, се чака да нарасне с 5.3% през 2022 година по отношение на 2.6% предходната година с помощта на високите цени на суровините и възобновяване на вътрешното ползване след пандемията.

Кризата в жилищния и строителния бранш в Китай също утежни икономическите условия. През август цените на новите жилища в 70 китайски града паднаха с по-лошите от предстоящото 1.3% на годишна база съгласно публични данни. Друг фактор, който изиграва роля в това развиване, е това,
Реклама
" Китай, който водеше възобновяване от пандемията и значително подцени компликациите на делта разновидността на ковид-19, в този момент заплаща икономическата цена за преодоляване на заболяването в нейното най-инфекциозно проявяване ", съобщи пред Financial Times Адития Мату, основен икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихия океан.
Източник: Reuters
Китай беше сложил цел растеж на Брутният вътрешен продукт към 5.5% тази година, което би било най-ниското равнище от три десетилетия насам. Но вероятностите се утежниха доста през последните шест месеца.

Последната прогноза на основаната във Вашингтон организация следва поредност от финансови институции, в това число Goldman Sachs и Nomura, които понижиха предвижданията си и за идната година. Нарастването на скептицизма се основава на оценките, че китайският президент Си Цзинпин евентуално ще следва политиката си за нулев коронавирус и след края на 2022 година

Миналата седмица Азиатската банка за развиване също намали прогнозата си за растежа на Китай през 2022 година от 5% през април на 3.3%. Тя също по този начин планува, че Брутният вътрешен продукт на Китай през 2023 година ще нарасне единствено с 4.5% вместо с 4.8%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР