Политик обвинява свой колега в заплаха срещу депутатка и на

...
Политик обвинява свой колега в заплаха срещу депутатка и на
Коментари Харесай

Обективно няма нищо в този запис. Заплаши ли Радостин Василев депутатката от ИТН

Политик упреква собствен сътрудник в опасност против депутатка и на собствен ред го заплашва с прокуратурата. Като доказателство пуска телефонен запис, който обаче не удостоверява недвусмислено думите му, а сигнал даже не е подаден. Какво знаем дотук за проблема с Радостин Василев и Христинка Иванова от Има Такъв Народ?

Разцеплението в досегашния съдружен сътрудник в държавното управление "Има подобен народ " (ИТН) беше белязано от един записан телефонен диалог. В него спортният министър в оставка Радостин Василев се чува по какъв начин убеждава незнайната до момента депутатка от неговата листа в Плевен Христинка Иванова да не се отметва от решението си да напусне партията на Слави Трифонов.

Залогът е огромен - след от кабинета на Кирил Петков ръководещото болшинство в Народното събрание е заложено на карта и се нуждае от най-малко 12 гласа, с цел да устои на натиска на нарасналата се съпротива.

Иванова в началото е дала единодушието си да се причисли към петимата депутати, решили да изоставен парламентарната група на партията на Трифонов. В последния миг обаче се е отметнала. Затова Василев, който самичък признава, че е измежду уредниците на разцеплението в Има Такъв Народ, се пробва да я убеди в телефонен диалог. Той се организира директно преди в понеделник.

Запис от диалога беше заимствуван от ръководителя на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов. След това депутатът назова досегашния си съпартиец "мутра " и съобщи, че ще даде записа на прокуратурата, тъй като в него има доказателства за опасност и напън против народен представител.

Към сряда вечерта обаче в Софийската градска прокуратура (СГП) няма постъпил сходен сигнал. Това съобщи говорителката ѝ Десислава Петрова пред Свободна Европа. Тъй като става въпрос за хипотетично закононарушение на министър, точно СГП е способена да прави инспекция и вероятно да образува следствие.

Има ли обаче действителни данни за закононарушение в късия диалог сред Радостин Василев и Христинка Иванова?
Какво се чува в записа
Тошко Йорданов също даде конференция в понеделник дружно със свои сътрудници от партията. От записа, който Йорданов пусна на високоговорител от телефона си се разбра, че той е изработен от Христинка Иванова, когато Радостин Василев ѝ се е обадил малко по-рано същия ден.

"Христинче, слушай ме. Ще стане доста огромен... Слушай ме, аз не съм изменник, върша го за твое положително, не ме предавай и ти. Никой, който ти дава обещание... Само аз съм ти обещавал ", споделя спортният министър в оставка.

"Никой нищо не ми е обещавал и на никой нищо не съм взимала. Ти доста добре го знаеш. Аз мога да си отида и на село, както се споделя. Изобщо не ми е проблем ", дава отговор Иванова.

Следват няколко реплики сред двамата, от които излиза наяве, че тя е непреклонна в решението си да не се причисли към Василев и петимата депутати, напускащи групата на Има Такъв Народ - Георги Георгиев , Николай Радулов , Светлин Стоянов , Иво Атанасов и Деян Петков .

"Тогава си подай молбата и напускаш Народното събрание. ‘Щото аз ще ти пратя хора и ще ти създадат молбата, както написа по книгите ", споделя в един миг Василев, след което Иванова пита: "Къде би трябвало да я подам тая молба? "

"Ще ти кажа къде да я подадеш. Щом не искаш да подкрепяш, значи си изменник. Как може такова нещо, ти беше у дома и слуша всичко. Това да не ти е някой различен. Това е министър председателят ", дава отговор спортният министър, който след това описа, че е имал поради среща в дома си с десетина депутати от Има Такъв Народ, на която по лично желение се е появил и Кирил Петков .

Записаният диалог продължава в посока, че Христинка Иванова не желае да става част от "Продължаваме смяната " (ПП), а Василев я убеждава, че това няма да се случи и отцепниците от Има Такъв Народ даже няма да поддържат сътрудниците си от партията на Петков.

"Те имат отдругаде поддръжка, само че с цел да ги запазим, с цел да останеш народен представител... Иначе се връщам в Народното събрание и ти оставаш на никое място и в никакъв случай няма да си на никое място. Аз желая да те запазя тебе. Пътувам към тебе ", упорства Василев, само че Иванова е непреклонна.

"Кой да ме уплаши като никой не ме знае по какъв начин се споделям ", споделя още депутатката, откакто той е пита дали някой я е заплашил, с цел да си промени тя решението.

"Това ти е решението ", пита най-после Василев, на което Иванова удостоверява и той прибавя: "Тогава желая... Утре ще дойдат хора при тебе, да си подадеш молба за овакантяване на Народното събрание. "

"Добре ", дава отговор депутатката, а министърът продължава: "И ще видиш, че ще го направиш. " "Еми, хубаво в този момент. Сега ти пък ме заплашваш ", споделя Иванова, само че линията от другата страна прекъсва.
Какво твърди Йорданов
След края на записа Йорданов се обърна към публицистите с думите: "Тук глухи няма. Видяхте, за какво господин [Станислав] Балабанов сподели, че е прелестен ден за "Има подобен народ ", че сходен вид хора се махат. Заплахи, закани, напън. "
 Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов и депутатите от
Последва конкретизиране, че ще даде думата на някогашната председателка на Народното събрание Ива Митева , "защото тя е правист - да каже какъв брой закона наруши тоз’ човек ".

"Това нещо се надявам незабавно министърът на вътрешните работи - и в прокуратурата ще го изпратим - да се задействат ", заключи ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ и подкани Митева да продължи.

Тя обаче се оказа много по-сдържана: "Аз няма да давам подготовка на закононарушения. Има Наказателен кодекс, има досъдебни органи, има прокуратура, тъй че дано, когато записът бъде изпратен, те да се задействат и да си влязат в пълномощията. "

Свободна Европа потърси в сряда вечерта Тошко Йорданов на мобилния му телефон с текстово известие с въпрос - дали въпреки всичко са подали сигнал по случая в държавното обвиняване. Той обаче не отговори.
Какво споделя Василев
Във вторник сутринта Василев гостува в утринния блок на, където изрично отхвърли да е заплашвал някогашната си колежка от Има Такъв Народ.

По думите му още при срещата в дома му с другите депутати от партията, които са обмисляли да изоставен, са се разбрали, в случай че някой бъде притиснат от управлението, да си подаде молба за овакантяване от Народното събрание. Затова Василев твърди, че е споделил на Иванова, че ще ѝ прати адвокати, да ѝ оформят молбата. Той е юрист и има лична адвокатска фирма

"Аз напътвам цялата си конструкция в Плевен, с цел да бъдем по този метод мощни. Законът не не разрешава да ѝ изпратя това, което сме се договорили авансово ", сподели министърът в оставка.

И продължи: "Тя твърди, че е необразована и, че не може да си попълни молбата, за разлика от другите 6-7 индивида, които бяхме вечерта на срещата. Всички попълнихме молби и аз ѝ споделих, че ще ѝ пратя хора да си попълни молбата за овакантяване, тъй като очевидно са я уплашили. "

На собствен ред Василев на няколко пъти повтори, че Иванова е "притисната и заплашвана, с цел да се случи това " - да се отметне от решението си да се причисли към отцепниците. Самата депутатка обаче не сподели такова нещо по време на конференцията на Има Такъв Народ.
Има ли данни за закононарушение
Според някогашния прокурор, някогашен зам.-министър на вътрешните работи и на правораздаването Андрей Янкулов преценката дали в тази ситуация може да става дума за опасност зависи от подтекста, в който е извършен диалогът сред Василев и Иванова.

Настоящият углавен юрист и специалист в Антикорупционния фонд счита, че единствено по себе си наличието на записа не разкрива закононарушение. Но в случай че се стигне до прокурорска инспекция, тя би трябвало да изследва дали Василев не е употребявал този израз и в други обстановки, тъй че той да е придобил смисъл на опасност измежду съпартийците му.

"От някакъв запис, в който се разяснява овакантяване на партия и той споделя - ще ти пратя хора да ти оформят документите - вероятно може би някой би могъл да го пояснява като форма на опасност, това обаче в тази ситуация не е изразено по безапелационен метод, с цел да може да се схваща като опасност ", разяснява Янкулов пред Свободна Европа

Според него при възможна инспекция могат да се съберат спомагателни данни дали "тази фраза съставлява повтарящо се държание от негова страна, когато заплашва хора от партията ".

Янкулов обаче акцентира, че с цел да бъдат открити действителни доказателства за закононарушение в тази ситуация, "разговорът би трябвало да бъде подложен в подобен подтекст, от който недвусмислено да се схваща, че фразата - ще ти пратя хора да ти напишат молбата - в действителност значи физическа разпра, да вземем за пример ".

"Ако Иванова твърди, че по този начин го е схванала, това единствено по себе си не е задоволително да бъде открита опасност ", сподели още някогашният обвинител, обобщавайки, че "да излезе нещо от цялата тази работа съгласно мен е парадокс, тъй като обективно няма нищо в този запис ".

На същото мнение е и адвокатката по наказателно право и някогашна национална представителка Татяна Дончева . През предходната есен тя стана обект на сходни обвинявания от страна на Тошко Йорданов, който твърдеше, че е желала да разцепи групата на Има Такъв Народ в опит да откри поддръжка за възможен кабинет на "Изправи се.БГ! Ние идваме! " (ИБГНИ).
Един подобен случай
По подигравка на ориста тогава на страната на Йорданов стоеше точно Радостин Василев, който беше провел диалог с Дончева в адвокатската фирма си и твърдеше, че през. Впоследствие тези негови думи бяха употребявани от Йорданов, с цел да твърди, че тогавашната депутатка е предложила сумата от 500 000 в неразбираемо каква валута, с цел да притегли свои сътрудници от Има Такъв Народ към ИБГНИ.

Стигна се даже до инспекция на Специализираната прокуратура за възможна корупция, която обаче приключи със умозаключение, че в тази ситуация от нейна страна.

"Аз съм съвсем сигурна, че те са създали запис и с мен, само че просто този запис не им е правил работа. Иначе биха го излъчили ", сподели Дончева пред Свободна Европа, наблягайки, че в тази ситуация с Христинка Иванова "няма никакви закани и никакъв напън ".

"На какво те викат напън? На всеки диалог, в който се приказва би трябвало ли да има държавно управление, не би трябвало ли да има, хубаво ли е, не е ли хубаво. Какво значи това? Значи, че всеки който те убеждава в нещо, ти ще му викаш - за какво ме заплашваш? Хубаво най-малко, че момичето има действителна преценка за себе си. Вика - те не ми знаят името ", разяснява още Дончева.

Тя и до през днешния ден отхвърля да е изписвала пред Василев "500К ", само че той продължава да го твърди, въпреки че във вторник разкри спомагателни детайлности. По думите му още, когато е разказал на Йорданов и Трифонов за диалога си с нея, е подчертал, "че тук нямаме никакъв състав [на престъпление] и няма нищо, само че те непременно желаеха да унищожат Татяна Дончева ".

"И оттова нататък аз просто трябваше да кажа истината. Само че, когато споделям истината и тя е в интерес на Има Такъв Народ и Слави Трифонов, всичко е наред, а когато споделям истината и тя не е в интерес на Слави Трифонов, не е наред ", заключи Радостин Василев пред бТВ.

В момента Дончева води частно дело против Йорданов поради абсурда, станал прочут като "500К ", а Василев е очевидец по него.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР