Политическото ръководство на Украйна знаеше, че страната не може да

...
Политическото ръководство на Украйна знаеше, че страната не може да
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Путин няма интерес да превземе Киев, санкциите няма да решат конфликта

" Политическото управление на Украйна знаеше, че страната не може да влезе в НАТО. Подкрепяхме устрема им за участие, не участието. Европейски Съюз може да бъде въвлечена в същата обстановка с обещанието за бърза писта за влизане, само че това не значи, че ще влезе. За страните, които от години чакат да влязат в Съюза, може да се породи напрежение ". Това съобщи пред NOVA NEWS дипломатът Любомир Кючуков, шеф на Института по стопанска система и интернационалните връзки.

По думите му претекстът, с който стартира войната - участието на Украйна в НАТО, се оказа най-лесно разгадаем, териториалните въпроси ще са най-трудни. " Трудно може да се чака пробив от срещата на австрийския канцлер с Путин, само че може да се натрупат начинания за помирение. Преговорите буксуват, а войната продължава. Няма задоволително политическа воля за политическа договореност. Прекъсванията в договарянията демонстрира, че липсва възприятието за неотложност ", счита той.

Според него България не е неутрална, тъй като не доставя Украйна с оръжие, защото е член на Европейски Съюз и взе участие във всички решения. " Войната ще завърши на масата за съглашения. Путин няма интерес да превземе Киев. Санкциите няма да решат спора. Много по-трудно е да се решат всички въпроси, в сравнение с да се търси помирение на първо място друго ", акцентира Кючуков. И добави, че позицията на България се приближава до тези на Франция и Германия.

" Когато има неоправдателно държание на дипломат в дадена страна му се лимитира достъпа до администрацията. Изгонване на Митрофанова значи стъпка към преустановяване на дипломатическите връзки. Казусът се пробва да приватизира партийно солидарността с Украйна ", разяснява дипломатът. По въпроса с блокирания в Мариупол транспортен съд с български моряци той показа, че е неприемливо те да бъдат третирани като заложници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР