Политическият вакуум в Шри Ланка се задълбочава. Президентът избяга от

...
Политическият вакуум в Шри Ланка се задълбочава. Президентът избяга от
Коментари Харесай

Политически вакуум в Шри Ланка: президентът избяга, управлява улицата -

Политическият вакуум в Шри Ланка се задълбочава. Президентът избяга от страната на фона на всеобщите митинги против дълбоката икономическа рецесия, довела хората до апетит. Опозицията, в същото врем, към момента не е излъчила ръководство на страната. Управлява улицата. Предстоят избори за нов президент на 20 юли.

73-годишният Готабая Раджапакса, брачната половинка му и двама чиновници по сигурността са отлетели с боен аероплан за Малдивите, потвърдиха Военновъздушните сили. Пристигнали са в столицата Мале към 3 ч локално време. Предполага се, че имат намерение да отпътуват за трета страна, написа Би Би Си. Избягал е и брат му - някогашният финансов министър Базил Раджапакса, твърди се, че се е отправил към Съединени американски щати.

Бягството на президента поставя завършек на управлявалата десетилетия династия.

Министър-председателят Ранил Викремесингхе  - който извършва длъжността президент след бягството - разгласи изключително състояние в цялата страна. В западната провинция е въведен комендантски час. Пред администрацията му се събраха протестиращи, против които полицията употребява сълзотворен газ.

Раджапакса се криеше от петък, 8 юли. В събота голям брой гневни протестиращи щурмуваха резиденцията му, откакто преди този момент нахлуха в частния дом на министър-председателя Ранил Викремесингхе и го подпалиха. Под натиска на недоволството президентът даде обещание да подаде оставка на 13 юли.

В отговор на новината хиляди поданици на Шри Ланка излязоха по улиците на столицата Коломбо. Мнозина се събраха на зеления площад " Гале Face ", основното място за митинг в града. Някои слушаха пламенни речи на спонтанна сцена, издигната за елементарните хора, които можеха да вземат думата. Под виковете " Победа на битката! ", сплотяващ апел на протестното придвижване, ораторите се оповестиха против държавното управление и водачите.

Бягството разгневи някои стачкуващи, които виждат в дейностите на президента бягство от отговорност. " Това не ни харесва. Искаме да го задържим. Искаме да си върнем парите! И желаеме да вкараме всички Раджапакса в открит затвор, където да работят селскостопанска работа ", съобщи протестиращият Нимал пред Би Би Си. 23-годишният студент Решани Самаракун пък счита, че изгнанието на някогашния президент дава " вяра, че в бъдеще в последна сметка можем да станем развита страна, стопански и обществено ".

Жителите на Шри Ланка упрекват администрацията на президента Раджапакса за най-тежката икономическа рецесия от десетилетия насам. В продължение на месеци те се борят с ежедневни спирания на електрозахранването и дефицит на артикули от първа нужда като гориво, храна и медикаменти. Смята се, че водачът, който се употребява с имунитет против правосъдно гонене, до момента в който е президент, е желал да избяга в чужбина, преди да се отдръпна, с цел да избегне опцията да бъде задържан от новата администрация.

Шри Ланка е островна страна, ситуирана край Южна Индия. Тя получава самостоятелност от английското ръководство през 1948 година Три етнически групи - синхали, тамили и мюсюлмани - съставляват 99% от 22-милионното население на страната.

Едно семейство господства от години. През 2009 година Махинда Раджапакса се трансформира в воин измежду болшинството синхали, когато държавното управление му побеждава тамилските сепаратистки бунтовници след години на яростна и кървава революция. Брат му Готабая, който по това време е министър на защитата, а в този момент е президент, декларира, че ще се отдръпна от поста.

Президентът управлява страната, държавното управление и армията в Шри Ланка, само че споделя доста изпълнителни отговорности с министър-председателя, който оглавява ръководещата партия в Народното събрание.

Икономическата рецесия докара до яростта по улиците. Рязко покачващата се инфлация докара до дефицит на храни, медикаменти и горива, спиране на електрозахранването и гнева на елементарните хора, които упрекват семейство Раджапакса и неговото държавно управление за обстановката.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР