Политическите трусове от изборния ден доминират новинарския поток днес. Накратко:

...
Политическите трусове от изборния ден доминират новинарския поток днес. Накратко:
Коментари Харесай

К: България | "Продължаване промяната" твърдо е първа; Лидерите на ДБ подадоха оставки

Политическите земетресения от изборния ден преобладават новинарския поток през днешния ден. Накратко:

Изненадващата победа за " Продължаваме промяната " към този момент е сигурна Седем партии в Народното събрание, измежду които и националистическата групировка " Възраждане " Разпределението на местата в Народното събрание е такова, че за сформиране на анти-ГЕРБ коалиция са нужни гласовете на всички партии без Движение за права и свободи и " Възраждане " Гласовете за " Демократична България " се сринаха до малко над 6%, което докара до отдръпване на цялото управление на групировката - първо Христо Иванов, а по-късно и Атанас Атанасов, Владислав Панев и Борислав Сандев оповестиха, че подават оставки като водачи на партиите си.

Президентът Румен Радев разгласи, че няма да се бави и откакто ЦИК заяви окончателните резултати от парламентарните избори, ще свика Народно заседание. Радев съобщи, че чака стабилно болшинство, което да излъчи държавно управление.

В понеделник публично беше оповестена и най-голямата банкова договорка на годината в България в размер на 1.015 милиарда евро. Aвстрийската Райфайзенбанк се отдръпва от страната и продава българския си бизнес на белгийската група KBC, притежател на третата по активи банка в България ОББ. Това ще сътвори трети локален колос от калибъра на Уникредит Булбанк и ДСК (още по тематиката ).
Реклама Кои са водещите международни вести през днешния ден може да прочетете. Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме.
Най-важното от деня Ден след изборите: Валят оставки, а договарянията за кабинет ще са комплицирани
Данните на ЦИК при 93.28% обработени резултати към този момент демонстрират близка до финалната картина: " Продължаваме промяната " е първа мощ с над 25% от парламентарния избор и с съвсем 3% преднина пред ГЕРБ. Ниската изборна интензивност изпраща прави мощен и резултата на Движение за права и свободи, която е трета мощ пред Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Седем ще бъдат силите в новия парламент, като в него за пръв път ще влязат и националистите от " Възраждане ".
Президентският избор не сервира изненади в челните места. Румен Радев е на ръба да получи 50%, само че ще отиде на балотаж с проф. Герджиков (с към 22% от вота) поради слабата изборна интензивност. В по-задните места пък Костадин Костадинов от " Възраждане " изпреварва Лозан Панов и е четвърти.
Реклама
Ето и най-важните акценти ден след изборите:

- " Продължаваме промяната " стартират договаряния за кабинет, само че няма да е елементарно. Новата групировка на Кирил Петков и Асен Василев бележи впечатляващ триумф на третите за тази година парламентарни избори, само че това не значи, че съставянето на кабинет ще е елементарно. Общо местата на евентуалната коалиция отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи са почти същите като в предишния парламент, само че са разпределени по друг метод. За стабилно болшинство ще са нужни най-малко четири съдружни колегата. Според първите изявления на представители на Демократична България, " ИТН " и Българска социалистическа партия вратата за договаряния с тях наподобява необятно отворена. Не е ясна позицията на Има Такъв Народ, изключително откакто Кирил Петков съобщи, че ще е претендентът за министър председател на Политическа партия, а за финансов министър номинира Асен Василев.

- Лидерът на " Да, България " Христо Иванов първи разгласи, че поема отговорността за изборния резултат на обединяването и подава оставка. Заедно с него оставка подават и останалите членове на Изпълнителния съвет на партията. Във вторник по здрач ще бъде призован Националният съвет на партията, който би трябвало да реши по кое време да бъде призован висшият орган - Националната конференция, на който да се реши въпросът за управлението, само че това ще стане най-рано след два месеца, а до тогава отпред на партията остават Христо Иванов и актуалният Изпълнителен съвет.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Седмицата 2 Банки и финанси 3 Политика 1 Политика 2 Седмицата 3 Политика 1 Седмицата 2 Банки и финанси 3 Политика Реклама
Малко след анонса на Христо Иванов и Изпълнителният съвет на " Зелено придвижване " и неговите председателиВладислав Панев и Борислав Сандов също обявиха, че ще подадат оставка . Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов също направи изказване, че ще свика Националното заседание на партията, което да избере ръководител и управление. Мандатът на Атанасов изтече м.г. и се очакваше той да бъде избран отново след изборите.

На изборите " Демократична България " е на шесто място с едвам 5.92% от гласовете (при съвсем 76% обработени гласове) при 12,64% на предните избори.

- Социалисти желаеха оставката и на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова поради изборните резултати . Това направиха представителят на служебното държавно управление Антон Кутев, евродепутатът от гражданската квота Елена Йончева и Кирил Добрев, който е член на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Официална оставка в редиците на социалистите към този момент има, само че тя е на Кристиан Вигенин . Той разгласи, че се отдръпва като ръководител на Националния избирателен щаб.

- Движение за права и свободи получи мощна поддръжка от Турция. Данните на ЦИК при 94% обработени протоколи демонстрират, че придвижването този път има над 80 хиляди гласа от прилежащата ни страна, които ще са близо четвърт от всички гласове за партията на тези избори. Подобен мощен резултат Движение за права и свободи не е имал от 2009 година насам, когато получи над 90 хиляди гласа от Турция. След това те трайно паднаха и на изборите през април и юли бяха под 30 хиляди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР