По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Германия въвежда ограничения за неваксинираните и планира задължителна имунизация от февруари; Ердоган назначи нов финансов министър

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните бизнес вести -.
Германия вкарва ограничавания за неимунизираните, възнамерява наложителна имунизация от февруари Какво се случи? Германия постанова ограничавания за хората, които не са имунизирани против COVID-19 или не са преболедували. Канцлерът Ангела Меркел разгласи, че те няма да имат достъп до множеството публични места, в това число магазини за артикули не от първа нужда, заведения за хранене, събития. " Културният живот и развлеченията ще бъдат отворени единствено за имунизираните и преболедувалите. Разбираме, че обстановката е доста сериозна и желаеме да вземем още ограничения в допълнение към към този момент взетите ", съобщи Меркел. Канцлерът добави, че от февруари 2022 година може да бъде въведено наложително имунизиране, като това ще бъде решено след диспути в Бундестага

Защо е значимо? Австрия беше първата страна, която разгласи локдаун за неимунизираните и наложително имунизиране от февруари следващата година. Гърция направи имунизациите наложителни за хората над 60-годишна възраст. Вчера ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да стартира полемика за възможна наложителна имунизация. Ердоган назначи нов финансов министър, лирата не стопира да поевтинява Какво се случи? Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи нов министър на финансите, откакто досегашният подаде оставка. Смяната идва в миг на тежък срив на турската лира, откакто президентът пое на ръчно ръководство и централната банка. Ердоган упорства за понижаване на лихвите макар високата инфлация, надминала към този момент 20%.

Защо това е значимо? Бившият към този момент финансов министър Лютфи Елван е измежду последните поддръжници на по-консервативна парична политика и обратно на президента беше покровител на повишение на лихвите и битка с инфлацията. Елван беше назначен през ноември предходната година, откакто Берат Албайрак (зет на Ердоган) подаде оставка. Смяната на министъра докара още веднъж до поевтиняването на лирата, като турската валута беше най-лошо представилата се от всички на разрастващите се пазари в четвъртък. Тя отстъпи с 1% по отношение на $ до 13.580. Съдът на Европейски Съюз: Жалбите на Полша и Унгария би трябвало да бъдат отхвърлени Какво се случи? Жалбите на Унгария и Полша против обвързването на европейски средства със ценене на върховенството на закона би трябвало да бъдат отхвърлени от Съда на Европейски Съюз. Това гласи заключението на генералния юрист на съда Мануел Кампос Санчес-Бордона. Мотивът е, че този режим е съчетаем с член 7 от Договора за Европейския съюз, по който се лишава правото на глас, и е съгласуван с правилото на правна сигурност. Без да обвързва съда, заключението на Санчес-Бодона дава юридически ориентир, тъй като практиката е съдът да се преценява с претекстовете на генералния юрист.
Реклама
Защо това е значимо? През януари влезе в действие правилник, който вкарва обвързване на еврофондовете с върховенството на закона. Той разрешава на Съвета на Европейски Съюз да одобри по искане на Европейската комисия (ЕК) ограничения като прекъсване на заплащанията от евробюджета. През ноември Европейска комисия задвижи правната процедура, по която може да лиши Унгария и Полша от европейските фондове поради застрашаване на правния ред в Европейски Съюз. Двете страни подадоха тъжби пред съда на Европейски Съюз, с които желаят анулация на регламента. Очаква се Съдът на Европейски Съюз да се произнесе при започване на 2022 година Снимка на деня
Източник: Reuters
Протестиращи за и против правото на аборт се събраха пред Върховния съд на Съединени американски щати. Той стартира диспути по закон, признат в щата Мисисипи, забраняващ абортите след 15-ата седмица. Решението на Върховния съд се чака през пролетта Още значими вести от света Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц, който се отдръпна от поста преди шест седмици поради информация, че е плащал на медии за положително отразяване, напуща напълно политиката . Това, който изясни решението си с раждането на сина си в събота. Според информация от австрийската преса той ще бъде сменен от вътрешния министър Карл Нехамер като водач на Австрийската национална партия.

Новият вид на ковид Омикрон и връщането на карантинните ограничения заплашват икономическото възобновяване на еврозоната, намалявайки потребителската интензивност . Индикаторите, проследяващи резервациите в заведенията за хранене, покупката на билети за кино и други действия, зависещи от подвижността,. Това закъснение основава спомагателни компликации за ЕЦБ, която също по този начин е изправена пред инфлация от 4.9% за предишния месец.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР