Покрай успехите на китайската мисия “Чанг’e 4, която кацна на

...
Покрай успехите на китайската мисия “Чанг’e 4, която кацна на
Коментари Харесай

Марсианската мисия на НАСА ИнСайт е в готовност да сложи защитния щит над сеизмометъра

Покрай триумфите на китайската задача “Чанг’e 4 ”, която кацна на противоположната страна на Луната преди към месец, сякаш забравихме за американската “ИнСайт ”, която кацна на Марс преди към два месеца. А тя е доста значима – в случай че китайската задача означи първото в историята на човечеството кацане на тази лунна страна, която не се вижда от Земята, “ИнСайт ” също се насочва към място, където никой до момента не е бил – под самата почва на Червената планета. 

Екипът на задачата разгласява всяка една фотография в действително време. Последните изображения демонстрират, че роботизираната ръка е в подготвеност да прихване огромния щит и да го разположи над сеизмометъра. Сеизмометърът е доста сензитивен и той ще търси следи от сеизмична интензивност на Марс, само че данните ще са най-качествени, в случай че няма нежелани шумове при измерванията. Затова той ще бъде предпазен с този щит, който ще го пази от вятъра (вижте фотографията по-долу). 

След като щитът бъде спуснат на марсианската повърхнина, интервенциите по подготовката на работата на сеизмометъра ще приключат. Тогава екипът ще се насочи към идната огромна стъпка: разполагането на пробивната машина. Тя ще би трябвало да дълбае до дълбочина от 5 метра – връх в историята на междупланетната космонавтика. 

Космическият уред “ИнСайт ” снима тази фотография на 30-ти януари. На нея се вижда по какъв начин роботизираната ръка е в подготвеност да вземе защитния щит, който ще защищава сеизмометъра от метеорологичните въздействия на Марс. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР