Пожарът на българския културен център Иван Михайлов в Битоля, Северна

...
Пожарът на българския културен център Иван Михайлов в Битоля, Северна
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Пожарът на българския културен център в Битоля показва лицето на македонизма

" Пожарът на българския културен център " Иван Михайлов " в Битоля, Северна Македония, демонстрира лицето на македонизма. Огромна част от българите не знаят какво съставлява войнстващият македонизъм, а точно разтрошаване на монументи, горене на културни центрове. Това е нещото, което желаеме да премахнем ", разяснява проф. Николай Овчаров в " Денят стартира ".

Истинските подпалвачи на клуба " Иван Михайлов " в Битоля са тези, които започнаха с езика на омразата против него, а това е политическият връх на Северна Македония в лицето на президента и министър-председателя. Те толерираха езикът на омразата, също по този начин в следените медии се изсипаха купища нападки против България и клуба ", разяснява доцент Спас Ташев.

Според него реакцията на България е напълно естествена дори закъсняла.

" Битката, която водим не е за Северна Македония, а за българската история. Защото в случай че " през днешния ден " отстъпим под някаква форма и приемем техните постулати за разнообразни гледни точки към историческата проблематика, ще се наложи " на следващия ден " да обясняваме на децата ни за какво Самуил може би е македонски цар ", счита проф. Николай Овчаров.

Доц. Спас Ташев добави, че борбата не е единствено за предишното, само че и за сегашното за тези жители на Северна Македония, които са съхранили своето българско съзнание.

По мотив влизането на Северна Македония в Европейския съюз проф. Николай Овчаров съобщи: " Не сме срещу Република Северна Македония, за което надали не ни упрекват. Искаме РСМ да влезе в Европейския съюз, само че това да бъде въз основата на изпълнените критерии, които са нужни ".

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР