Политическа криза в Република Северна Македония, след като дебатите за

...
Политическа криза в Република Северна Македония, след като дебатите за
Коментари Харесай

Анализатори прогнозират, че Скопие може да изостане в преговорите за членство в ЕС

Политическа рецесия в Република Северна Македония, откакто дебатите за конституционни промени завършиха без резултат, а гласуването им беше отсрочено за неустановен интервал. Депутатите в Скопие обсъждаха дали да трансформират главния си закон, в това число дали българите да бъдат вписвани в конституцията. Според анализатори Северна Македония рискува съществено да изостане в договарянията с Европейски Съюз.

Взаимни обвинявания, политическа невъзможност и печелене на време. Такава атмосфера царува в Република Северна Македония след дебатите за промене в конституцията.

Президентът Стево Пендаровски се причисли към държавното управление на Социалдемократическия съюз с обвиняване към консерваторите от опозицията, че нямат опция на " френското предложение " и различен път към Европейски Съюз е неосъществим.

ВМРО-ДПМНЕ желаят нови избори, само че към този момент нямат необятна поддръжка на албанските партии. Управляващите яще печелят време, с цел да съберат 80 депутати.

А през това време страната закъснява съществено с осъществяването на контрактуваното по пътя към Европейски Съюз.

Не единствено европейската интеграция на Република Северна Македония е сложена на карта, само че и етническите взаимоотношения в страната, изяснява общественикът Джабир Дарела. Албанзите в страната са твърди последователи на присъединението и закъснение от Албания по пътя към Брюксел може да докара до напрежение в страната.

Според Димитър Георгиевски, възможностите конституцията да бъде изменена са минимални. Но разчита, че Съединени американски щати ще окажат въздействие върху опозицията.

Премиерът Димитър Ковачевски и държавното управление обявиха, че не се отхвърлят от процеса и ще търсят способи за реализиране на болшинство от 80 депутати. Премиерът упрекна опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, че блокира европейския път на страната.

Президентът Стево Пендаровски попита консерваторите от ВМРО-ДПМНЕ, без чиито гласове не може да се реализира болшинство от две-трети в Събранието, с цел да минат измененията, каква опция оферират?

Опозицията остана непреклонна. Веднага след дебатите изиска бързо гласоподаване в Събранието, с цел да стане ясно, че кабинетът няма болшинство и че по този начин определеният път към Европейски Съюз - френското предложение, води в задънена улица.

Предложенията за промени в конституцията плануват регистриране на българския, хърватския, черногорския, словенския, египетския и еврейския народ в главния закон, което да подсигурява правата и дейното им присъединяване в политическия живот на страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР